Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Politiker och arbetsskadeförsäkringen

Ett intressant seminarie där LO bjöd in till debatt och diskussion kring arbetsskadeförsäkringen.. Tyvärr så upprepas även här borgarnas mantra att det var ju Socialdemokraterna som satte igång processen.

Det är sant, men politiker som beställer en utredning behöver inte följa den till punkt och pricka. Och en utredning med många brister skulle troligtvis inte fått implementerats med full kraft som borgarna nu gjorde. Även om viss tilltro fanns.

För er som är intresserade av bristerna och varför den är som allt annat borgarna gör ett hastverk. Att kritiskt granska har ju inte varit borgrnas melodi.

Skickar med en väldigt bra text:
"Utredningens påstående om att svenska läkare utfärdade sjukintyg ”mot sin egen övertygelse” byggde på en studie av ett 60-tal distriktsläkare i Dalarna, men generaliserades till hela läkarkåren. Till råga på allt gav studien inget som helst stöd för att läkarnas bedömningar verkligen hade förändrats under de år då sjukfrånvaron sköt i höjden; tvärtom märktes en påfallande stabilitet i bedömningarna. Utredningen bortsåg också från mängder av betydelsefull forskning. Allvarligaste missen var att man inte tog upp den enligt min mening mest kritiska studien om sjukfrånvaroproblemet kring millennieskiftet: sociologen Tor Larssons rapport Den galopperande sjukfrånvaron, publicerad av Arbetslivsinstitutet i oktober 2005. Av alla de forskare som försökt förstå de ökade sjukskrivningstiderna är Larsson den enda som erbjuder en logisk och sammanhållen förklaring, som samtidigt är förenlig med sjukskrivningsstatistiken.
Tor Larssons förklaring är resultatet av ett samhällsvetenskapligt detektivarbete. Han ville utforska sjukfrånvaroproblematiken på nära håll inom den kommunala sektorn, alltså på arbetsplatser med särskilt höga sjuktal. Genom intervjuer med kommunala rehabiliteringshandläggare och genom att noga gå igenom samtliga långa sjukfall i en enskild kommun identifierade Larsson, steg för steg, de avgörande förändringarna på lokal och regional nivå. Därefter knöt han dem till politiska beslut med verkan över hela landet."


Läs hela HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar