Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Det är dags att tänka om

Bild Aftonbladet
Att inkomstklyftorna ökat mycket i Sverige är ingen nyhet, men att vi ökar mest bland jämförbara länder är kanske det. Trots Fredrik Reinfeldts tes om att fler fattiga ger fler jobb så ser vi inte det heller. 

Den franske ekonomen Thomas Pikettys sätt att mäta inkomstskillnader visade hur groteskt stor andel av den ökade rikedomen i USA som gått till den rikaste procenten. Statistiken blev bränsle för protesterna, och grunden för rörelsens slogan ”We are the 99 percent” – vi är de 99 procenten.
Nu har Piketty skrivit en ny bok som, trots att den inte ens finns på engelska än, redan refereras till som en modern klassiker som kommer förändra vår syn på hur samhällsekonomin fungerar.
I boken, ”Le capital au XXIème siècle”, intresserar sig Piketty framför allt för förmögenheter och arv. Han konstaterar att en allt större del av rika länders välstånd inte kommer från hårt arbete och uppfinningsrikedom, utan helt enkelt lämnas vidare mellan generationer. Vi är tillbaka där vi var vid förra sekelskiftet, och det mer jämlika 1900-talet riskerar att bli en parentes.

Pikettys tes är att vi tänkt fel om tjänstesamhället, och vad det leder till. I stället för en värld där kunskap och utbildning betalar sig, lönar det sig att lägga pengar på hög. Det är ett samhälle där makten, inte bara pengarna, i snabb takt blir allt mer ojämnt fördelad.

Okej.
Men vad har det med oss att göra?
Mer än du kanske tror. 
Det finns 139 miljardärer i Sverige, rapporterade tidningen Veckans Affärer strax före jul. Det år 17 fler än året innan. Sverige är jättebra på att producera rikedom. Vi ligger på plats tolv i världen på tidningen Slates lista över antalet dollarmiljardärer per capita. Efter Schweiz och ett gäng skatte­paradis. Men före USA. När det gäller jämlikhet går det också i rekordfart. Fast åt andra hållet. Sverige är enligt OECD ett av de ­rika länder där klyftorna ökar snabbast.

Sverige var under några decennier i en egen liga när det gällde rättvisa. Nu håller vi åter på att bli ett land där det finns en hel klass som inte behöver arbeta för sitt uppehälle.
Källa: Aftonbladet-Karin Pettersson

Media: DN, VA, SvD, AB, Arbetet, SR,
Blogg: Moberg

Mobergs länkar: Veronica Palm om att Sverige behöver en bostadspolitik för jobb och tillväxt - inte ideologiska skygglappar, Peter Andersson om att socialdemokratin är mycket mer än en affärsplan för hårt arbetande, Lena Sommestad om guldkorn i "affärsplanen", Johan Westerholm om konsumentmumbojumbo och kommunikativa pappskallar, Roger Jönsson om att idrott och fritid inte ska vara en klassfråga, Göran Johansson om på väg mot ett 2/3-delssamhälle?, Staffan Lindström om hopplöshet och förtvivlan - politisk vardag, Peter Högberg om ekot från en svunnen tid i politiken, Helga von Pitbull om nystartsjobbet som förvandlades till en mardröm, Leine Johansson om konsten att kasta en påse pengar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar