Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Arbetare förena eder

Idag åker jag hem från LO kongressen som är i Stockholm. Den tid jag fått möjlighet att få vara med har varit intressant och rolig och hoppas att de som följt mig via blogg, twitter och video haft någon form av tillfredsställelse :-)

En liten kort sammanfattning:
Genom valet av Karl-Petter Thorwaldsson som ny ordförande av LO ser jag flera möjligheter än problem. När en enig valberedning ger ett gott sken av sammanhållning och andra nominerade följer vad valberedningen vill, det är bra och jag kan inget annat än att beundra så många inblandade, men ändå så eniga.

Att sedan Stefan Löfven nu är partiledare för Socialdemokraterna och lär så vara en tid fram över är inte en nackdel. Stefan och Kålle har ett förflutet inom IF Metall, men jag ser det mer som en styrka att de som individer och inte organisations tillhörighet nu går framåt när parti och organisationer kallar.
Det finns mörka moln på den blå himlen, men vid valet 2014 lär det nog storma kring den borgerliga Regeringen med sina lönesänkningsförslag vill råda bot på arbetslösheten istället för att satsa på arbetarnas utveckling och kompetens och unga.

Glädjande var SSUs förståelse för facklig politisk samverkan och det gynnar alla i samhället om vi tillsammans kämpar än att det råder splittring. Nu har de unga i SSU tagit steget framåt, dags för oss att ge stöd och gå framåt vi med.

Stort tack till Anne Ekberg för att jag fick intervjua först och han under 6min trycka ner en macka innan bussen gick. Tack till min avdelning IF Metall Mellersta Kalmar län som sponsrat min resa till viss del. Tack alla som jag intervjuat.

Ny Media: Ab, SvDSvdSvdExAbGPEkotEkotSvdTv4FolketAbDNSvd, Unt, Db, Hd, eKurir, Folket, Ekot
Media: FokusEkotAbExEx2DiEkot2Ekot3SvdSvd2Svd3Svd4DnDnSydnyttDagenSkånskanNSKGPLTeKurirenSvtSvdArbetetSvdSvdDNGPSvtUNTeKuriren
Inlänkat: Arbetare förena ederArbetare vakna
Bloggat: Göran
Annat: Nya LO-toppen

Karl-Petter Thorwaldsson ny LO ordförande

Idag 26/5-2012 blev Karl-Petter Thorwaldsson vald av LO kongressen till ny ordförande och efterträder därmed Wanja Lunby-Wedin som inte får sitta längre enligt stadgarna.

Nu är det inget lätt jobb Karl-Petter Thorwaldsson tar över. Att förankra värdet kring kollektivavtal och ge ungdomar en chans att förstå arbetarnas historia och varför det behövs en hög anslutningsgrad för att skapa jämvikt på arbetsmarknaden mellan arbetsgivare och arbetstagare. Att förklara för ungdomar att grund idén med ett medlemskapet i ett fackförbund är att vi tillsammans är överens om att INTE konkurrera om jobb genom att sänka löner.

Dra nytta av SSUs engagemang oh deras uppmaning under LO Kongressen:
"Frihet för oss är en STARK fackföreningsrörelse!"

LO måste också jobba hårdare med ett hållbart arbete där vi tillsammans med arbetsgivare måste skapa incitament för att göra jobben trygga och hållbara så vi kan jobba tills pensionen.

Karl-Petter Thorwaldsson har jag intervjuat förut och den kan ni se här brevid i min Bambuser kanal.

Ny Media: SvdSvd, Ex, AbGP, Ekot, EkotSvd, Tv4, Folket, Ab, DN
Media: FokusEkotAbExEx2DiEkot2Ekot3SvdSvd2Svd3Svd4DnDnSydnyttDagenSkånskanNSKGPLTeKurirenSvtSvdArbetetSvdSvdDNGPSvtUNTeKuriren
Inlänkat: Arbetare förena ederArbetare vakna
Bloggat: Göran
Annat: Nya LO-toppen

Bemanningsföretag dränerar staten

Det är inte öfr inte som bemanningsföretag finns. Enklare regler och "förenklad" arbetsrätt ger arbetare och då deras organisationer svårt att stå emot när företag vill ha inhyrda istället för anställda. Osäkerheten ökar och oftast drabbar det ungdomar som inte får en fast förankring i livet.

Nu larmas det att bemanningsföretagen kostar staten miljardbelopp. Skattepengar som företagen nu får tilldelat som vanligt. Fördelen för företagen med inhyrda är att de inte behöver krångla vid uppsägningar, utan helt sonika bara avslutar inhyrningen. Man köper en dyr tjänst för att slippa stå i rampljuset vid uppsägningar och pappersarbete och ansvar för anställda slipper man.

Men ska staten syssla med denna vårdslösa företagspolitik?

Svd som granskat detta närmare skriver:

• Förra året spenderade de myndigheter som SvD granskat 45 miljoner kronor mer på inhyrd personal jämfört med året innan.
• Högst andel inhyrd personal har Transportstyrelsen. Cirka 7 procent av deras totala personalkostnad utgörs av inhyrd bemanning.
• Högst totalkostnad har Trafikverket – totalt närmare 130 miljoner bara i fjol.

"Arbetare delas in i A och B-lag"

Media: Svd. Tv4

När ska Regeringen vakna?

Tänk vad lätt det kan hända. En enda miss av någon eller dig. Ett skydd som skulle varit där har för att göra maskinen snabbare tagits bort. Uppstressad arbetsmiljö, långa arbetspass, dåliga konstruktioner eller dåliga verktyg. Det sker snabbt och det lämnar efter sig en besk eftersmak av skuld för alla.

Arbetsolyckor är något som kan drabba alla arbetare. Vi går i någon sorts bubbla och tror att "det händer inte mig" eller så tänker man inte alls på det.

IF Metall har nu dragit igång en namninsamling för att sätta mer tryck på vår Regering för att få åtgärder mot arbetsplatsolyckor.

För att skapa trygga, säkra och utvecklade arbeten för våra medlemmar kräver IF Metall att:
  • Regeringen tar arbetsmiljöarbetet på allvar och kraftigt ökar anslagen till Arbetsmiljöverkets inspektionsverksamhet och till föreskriftsarbetet.
  • Det förebyggande arbetsmiljöarbetet prioriteras.
  • Alla tillbud rapporteras.
  • Riskbedömningar genomförs i högre utsträckning.
  • Alla har tillgång till en partsgemensam, kvalitetssäkrad företagshälsovård som arbetar med förebyggande arbetsmiljöarbete.
  • Skyddsombuden får den utbildning de har rätt till enligt lagar och avtal.
  • Alla anställda får en grundläggande kunskap om arbetsmiljö.
  • Arbetsgivarna ökar sin kunskap om arbetsmiljö.
  • Arbetsgivarna tillser att det finns tillräcklig bemanning på arbetsplatserna.
Skriv på du också på detta upprop:


Ny Media: ArbetetDiSvdDagenEkurirenRapportHdFolket, DN, DNFB, eKurir, eKurir2, eKurir3
Ny bloggat: Göran
Annat: IF Metall
Media: DAASLOExAbAb2Ab3SvdDNDagenNSDVfNtSRSR2SVTNSD om dagis olyckorOTsmpMetroEkot

Intervju med Wanja

Denna gång så hade jag ingen privat intervju utan mer presskonferens och använde då inte Bambuser. Men en kort sammanfattning av frågorna jag ställde.

Naturligtvis var jag tvungen att fråga om Wanja ser någon oro kring kvinnolöner och då låglönepotter som är IF Metalls idé, om nu Karl-Petter Thorwaldsson blir vald till ordförande. Naturligtvis som Wanja också sa i sitt tal har den som nu blir vald till ordförande en stor uppgift att bevaka och driva denna fråga om jämställda löner.

Sedan till er som sett klippet här bredvid då jag intervjuade Wanja på IF Metall kongressen var sista frågan vilket djur hon kunde identifiera sig med. Jag frågade då om hon nu efter ett år har i tanke på annat djur. Men Wanja svarar att hon fortfarande ser sig som en kämpe och vill vara med där det händer. Se gärna videoklippet.

Schysta appen

Nu inför LO Kongressen släpper Hotell och restaurangfacket Schysta appen. Det är nu ännu lättare för dig som konsument att påverka genom att aktivt välja att äta på de restauranger som har kollektivavtal och då garanteras arbetarnas löner, villkor och pensioner m.m.

Gör du också ett aktivt val och välj en restaurang som har kollektivavtal och finns på den schysta listan. Hotell och restaurangfacket har ett svårt jobb där oorganiserade som måste ha pengar jobbar på dåliga villkor och under mer eller mindre slav liknande förhållanden.

Det är du som konsument som låter det fortsätta genom att aktivt inte välja bort de utan kollektivavtal.
Vill du själv jobba utan kollektivavtal?

Ladda gärna ner appen

Media: Ekot
Blogg: Max paybackVinstmaskinÄta oss ur krisen
Annat: VisitaImdbwiki

Gammal länkat:
Media: DNSvdGP, Resume, SkånskanDagenHdArbetarbladetFolketSTekurirenLT,  SvDDebatt SvtSvtSvt2Svt3AlliansfrittDNRapportNyheternaSvDExAbGPMakthavareDala-demSydSvNorranSOT


Tjänar du lika mycket som Annie Lööf?

"Jag vill jobba" är parollen på LOs 27e Kongress. Dock så får jag efter att ha lyssnat på Wanja Lundby-Wedin lägga till "men inte till vilket pris som helst".

Wanja tog ett exempel på Annie Lööfs konsekventa linje att sänka löner för alla med 25%. Det skulle ge en undersköterska lika mycket per år som Annie Lööf får per månad. Varför vill Annie Lööf ha det så? Arbetsgivare anställer INTE för att det är billigt utan för att det finns konsumenter som kan köpa deras produkter. Och mindre konsumenter blir det med utförsäkringar från både A-kassa och Försäkringskassan och FAS3 numera räknas som den största arbetsgivaren.

Wanja Lundy-Wedin och LO har rätt, jobb måste stimuleras fram genom satsningar som ger långvariga jobb med trygghet då börjar människor konsumera och lågkonjukturen och den "onda spiralen" dämpas och vänder uppåt.

Media: FokusEkotAbExEx2DiEkot2Ekot3SvdSvd2Svd3Svd4DnDnSydnyttDagenSkånskanNSKGPLTeKurirenSvtSvdArbetetSvdSvdDNGPSvtUNTeKuriren
Inlänkat: Arbetare förena ederArbetare vakna

Annat: Nya LO-toppen

Hur kom du till kongressen?

Reinfeldt möblerar om

Fredrik Reinfeldt inser att han hänger löst inför valet 2014. Dålig hantering av krisen som borgarna mer eller mindre avsagt sig sitt ledarskap och skyllt på andra än att ta tag i problemen. Nu vill Fredrik Reinfeldt göra en Joe Labero och trolla lite för att folket ska tro att det sker en förändring och ytterligare tvätta Moderaterna renare än Nya Moderaterna.


"Reinfeldt erkänner nu i en Expressen­intervju att han möblerar om laget på grund av opinionsläget."

Kan inte mer än att citera en känd person som visserligen levde för länge sedan, men som påminner lite om vår förändringsbeteende och då Moderaterna i synnerhet.

"Jag lärde mig senare i livet att vi är benägna att möta varje ny situation genom omorganisation och också vilken underbar metod detta är för att skapa illusionen av framsteg medan den åstadkommer kaos, ineffektivitet och demoralisering."

//Gaius Petronius Romersk ståthållare


Media: Ex

LO en maktfaktor?

Sitter just i detta nu på tåget till LOs 27 kongress som kommer att pågå i dagarna fyra. Det har varit lite oroligt i leden sedan IF Metall förra året gick ut med Karl-Petter Thorwaldsson som IF Metall ville se som ordförande efter Wanja Lundby-Wedin.

Mycket har hänt sedan det utspelet

Håkan Juholt som då var partiledare har efter mediadrevet slutat och efterträtts av Sefan Löfven. Nu är det så att Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson är gamla IF Metallare och då börjar vissa dra åt sig öronen. "IF Metall får för mycket inflytande", men är inte det positivt för alla om ett fackförbund som faktiskt näringslivet och politiker från alla led lyssnar på, går fram och sätter agendan.

"Fackligt och politiskt måste skiljas åt" den som säger det vet inte om sin historia. Facken m.fl. bildade Socialdemokraterna. Det var så att Socialdemokraterna var i begynnelsen som LO är idag för förbunden.

Arbetarna förstod redan då att för att få bättre villkor och ha en jämlik arbetsmarknad måste arbetarna engagera sig politiskt för att kunna få igenom lagändringar och därmed jämna ut spelplanen och kunna förhandla fram bra avtal.

Se bara idag när borgarna sitter vid makten och gör ungdomar till daglönare och de kan vara visstidsanställda 0-24månader. Innan med en Socialdemokratisk Regering hade vi 1-12månader. Eller våra kamrater som blivit arbetsskadade eller långtidssjuka och blir utförsäkrade. Då krävs det starkt fack och hög organisationsgrad för att försvara det som man har och förändra det som är dåligt idag. Lagändringar eller som Fredrik Reinfeldt säger "förenklingar" slår mot facken underifrån eftersom vi inte har majoritet i Riksdagen som stiftar lagar och då genom Socialdemokraterna som vi ska samarbeta med.

Det är dags att sluta leden och stå enade mot orättvisorna i samhället!!

Media: FokusEkotAbExEx2DiEkot2, Ekot3SvdSvd2, Svd3, Svd4DnDnSydnyttDagenSkånskanNSKGPLTeKuriren, Svt, Svd, Arbetet, Svd, SvdDN, GP, Svt, UNT, eKuriren
Inlänkat: Arbetare förena eder, Arbetare vakna
Bloggat: Göran
Annat: Nya LO-toppen

Glöm aldrig de som inte orkade mer

Frågan som jag ställer mig är hur kan det ha tagit så lång tid innan utsatta människor verkligen får rätt? Kommer detta att bli den vändning som vi väntat på eller kommer Försäkringskassan fortsätta att nitiskt följa texten i förarbetet kring lagtexten som den borgerliga alliansens riksdagsledamöter applåderade igenom och en lagförenkling som i många fall pekats ut som en orsak till självmord.

"Men smärtan hängde kvar. Han kunde inte sova, han drogs med ständig värk. Genom åren försökte han träna sig tillbaka, men han klarade aldrig att börja jobba igen utan tvingades gå sjukskriven.
Som så många andra blev Ari utförsäkrad vid årsskiftet när de nya hårdare reglerna trädde i kraft.
– Jag förstod direkt att något var på tok när han kom hem till mig i januari och berättade. Han hade fått ett brev från Försäkringskassan.
– Vi satt och pratade och jag sa till honom att han måste gå till Arbetsförmedlingen. Jag nästan tvingade honom fast jag kände att det var mot bättre vetande. Han var ju så uppgiven, så skör, apatisk.
– Mamma, sa han, mamma jag tror inte jag orkar mera."

"Försäkringskassan ville tvinga henne att arbeta – trots att hon var fysiskt och psykiskt sjuk.
Då brakade allt samman för Mari-Louise, 61.
Hon tog sitt liv."

"Försäkringskassans chefsjurist Eva Nordqvist välkomnar att tolkningen av lagtexten klargörs."


Media: Ekot, Svt, Tv4, Svd, Nsd, GP, BT, eKuriren, ST, Folket, Db, Ltz, Ab
Äldre medialänkar: AbAb, Ab, Ab
Inlänkat: Vem vill bli sjuk i sjuka Sverige, Självmordsregeringen
Annat: Nätverket Resurs

Verkligheten är annorlunda, Reinfeldt

Precis lika tjatigt det blir att höra borgare mantra skattesänkningar och utanförskap, är det för oss att säga "vad var det vi sa". Fredrik Reinfeldt & Co vill ge Svensson mer pengar att konsumera och välja utifrån "valfrihetens ande. Tyvärr och precis som vi trott så konsumerar inte Svensson för att de får några hundralappar i månaden när borgarna monterat ned välfärden och gjort anställningar otrygga genom att ignorera företagens rop på kompetens och hjälp vid kriser.

"Svenskarna rekordsparar" får vi nu läsa i tidningarna. Det är kontentan av ett samhälle i osäkerhet och en Regering som offrar trygghet och välfärd på kapitalets offeraltare. Klart att de som nu råkar ha jobb sparar för sämre tider då de troligtvis blir arbetslösa p.g.a. låg konsumtion (utförsäkrade, ungdomar, pensionärer och arbetslösa har lite att konsumera för) så har vi den berömda "onda spiralen á la Reinfeldt.

"Det går inte att kasta pengar på företag och tro att det genererar efterfrågan, efterfrågan kommer från kunder d.v.s. FOLKET."
Leine Johansson

Stefan Löfven och då Socialdemokraterna vill köra den mer uppåtgående spiralen. Om vi genom skatt och avgifter hjälper människor som fått det svårt i livet och har behov av hjälp så kan de fortfarande bo i sitt hus/lägenhet och ha kvar bilen samtidigt konsumera så vi har jobb och då utvecklas företaget och kan anställa fler. Ganska enkelt faktiskt.

Läsvärt: Svd
Media: Di, Av, Av2UNT 2011
Gammal Media: SvdSvd2SmpNSKSkånskanDBSTLTFolketHDGP