Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Grattis Kommunalare

Det har varit en tuff vår för facken. Arbetsgivare har som Regeringen mantrat lågkonjunktur och återhållsamhet. Visst märker vi av det, men inom privat sektor har det dock inte märkts när det gäller chefer och aktieägare.


Nu tog IF Metall ansvar för att Regeringen helt verkar ha lämnat walk over när det gäller arbetsmarknadspolitik och tillväxt. De "märke" som industrin satte har följts i olika varianter av olika fackförbund och arbetsgivare.


Kommunal har nu också tecknat avtal vilket glädjer många. Och det så kallade "märket" står kvar och därmed har arbetarna tagit sitt ansvar åter igen. Nu måste arbetsgivarna inse att den vårdslösa bonus och chefslönesättning kommer att bli ett större hinder och att det nu krävs handling från arbetsgivarna för att kunna teckna bra avtal i framtiden.


Media: ekot, Svd, Ex, Gp, NSkåne, SydS,
Blogg: Marcus, Marie, Bt, EkNy, Håkan

Klart fångar ska arbeta, eller?

 
Hur kommer svenska folket reagera, eller kommer dom reagera alls? IKEA lär slippa även denna gång något större gupp i IKEAS väg till höga vinster och skatteplanerade inkomster. Nu avslöjar Uppdrag granskning att IKEA använt politiska fångar för att tillverka möbler och troligtvis med Ingvar Kamprads goda minne.
"I dåvarande Östtyskland (DDR) användes politiska fångar i tillverkningsindustrin. Bland företagen som drog nytta av den billiga arbetskraften fanns svenska Ikea, hävdar SVT:s Uppdrag granskning i ett program som sänds på onsdag."
Ingvar Kamprad har varit i blåsväder förut, exempelvis för sina kopplingar till nazismen. Dock tycker jag att om nu Ingvar Kamprad hade lite "feelings" för arier, som några i riksdagen numera också verkar ha, är det ett problem idag?
Att sedan IKEA skövlar regnskog också, gör inte att pr-värdet skjuter i topp.
Media: Svd, eKuriren, Ex, svt, svt2, svt3, svt5, UGDN, Ekot, Svd
Blogg: LB-Naasemöbler, Lätta hjärtat

Glöm inte dina arbetskamrater

Igår var det en minnesstund kring de av våra kamrater som dött på jobbet. Vad vi inte heller får glömma är de som också genom arbetet ådragit sig sjukdom som tillslut avslutat livet i förtid. Regeringen Reinfeldt verkar inte bry sig då det första de gjorde var att lägga ner Arbetslivsinstitutet som just forskade kring arbetsmiljö och hälsa. Sedan plockade dom bort pengar från Arbetsmiljöverket.

Nedan en post från Göran Johansson Industribloggare

Det är tydligt att den borgerliga regeringen hellre talar om att förbättra miljön på arbetsplatserna än att faktiskt sätta till åtgärder. Bland de första åtgärder som den borgerliga regering som tillträdde efter valet 2006 gjorde var att dra ned på anslagen till Arbetsmiljöverket och att se till att Arbetslivsinstitutet avvecklades. Lars-Göran och Hans ställer därför en del krav på regeringen i sitt inlägg:


Det är tydligt att den borgerliga regeringen hellre talar om att förbättra miljön på arbetsplatserna än att faktiskt sätta till åtgärder. Bland de första åtgärder som den borgerliga regering som tillträdde efter valet 2006 gjorde var att dra ned på anslagen till Arbetsmiljöverket och att se till att Arbetslivsinstitutet avvecklades. Lars-Göran och Hans ställer därför en del krav på regeringen i sitt inlägg:


• Att Arbetsmiljöverket får ökade anslag så att de kan göra fler kvalificerade inspektioner på farliga arbetsplatser.
• Att alla får tillgång till en partsgemensam, kvalitetssäkrad branschhälsovård som arbetar med förebyggande arbetsmiljöarbete,
• Att Arbetslivsinstitutet, eller liknande myndighet, återinrättas för att bli en självklar del i utvecklingen av arbetsmiljöfrågorna.
• Att de sammanlagda medlen för arbetslivsforskning ökar kraftigt i volym
• Att ett beredningsorgan under regeringen, med företrädare från flera departement, myndigheter, forskning och arbetsmarknadens parter, inrättas med uppgift att överblicka och att regeringen tar ett beslut att inrätta ett samlat grepp kring arbetslivsforskningen
• Den regionala skyddsombudsverksamheten är bra men det måste bli mer långsiktig gällande medelfördelningen. Skyddsombuden firar 100 år i år och den nytta de gör för arbetsmiljön måste förstärkas – inte försvagas.
• Arbetmiljölagstiftningen får inte försvagas eller förenklas, exempelvis att undanta mindre företag.
• Att regeringen upprättar en nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatser inom byggen och industrin.

Det är lätt att sympatisera med dessa krav. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att minnas och hedra alla de människor som allt för tidigt slitits bort från sitt arbetsliv.

Media: Folket, Ab, Arbetaren, Ekot, Dn, Svd, eK,
Blogg: Göran, Eli

Dags att förpassa MP från Riksdagen

När ett parti som Miljöpartiet gnäller för att Fredrik Reinfeldt inte ringt dom och med gråten i halsen snyftar fram "men dom lovade ju" så kan man undra hur desperata Miljöpartiet är att sälja sin själ för lite makt, som Kristdemokraterna gjorde 2006. Nu vill Miljöpartiet ha kvar krogmomsen som kostar enligt beräkning 5.4miljarder och där väldigt lite effekt kring ungdomsarbetslösheten ses, Men även att bilreperationer ska få sänkt moms. Undrar hur Miljöpartiet tänker när en ny bil drar mindre så borde en skrotningspremie vara nummer ett, men inte.

Miljöpartiet som tvingade fram en höjning av bensinpriset (lite sandlådenivå) för att gå med på en budgetuppgörelse med Socialdemokraterna 2005.
"som ett utpressningsförsök från miljöpartiet som socialdemokraterna borde satt sig emot."

Det är dags att se Miljöpartiet för vad det är ett enfrågeparti som offrar allt och hugger sina allierade för att åstadkomma kortsiktiga lösningar som inte är förankrade i de partier de kohandlar med eller hos befolkningen. Senaste opinionsmätningen halkar Miljöpartiet också ner lite.

Vi Socialdemokrater måste som Stefan Löfven säger gå egen väg mot valet 2014 och sedan göra upp med de som vill regera. Eftersom MP varit en kravmaskin utan förmåga att se helheten och som en parasit flyttar från en värd till en annan då dom sugit ut och fått sina krav genomförda ser jag ingen anledning att bjuda in dom till regeringssamarbete om de inte taggar ner lite och tänker lite längre än en bensintank.

Media: Ab - 2004, Di, Di2, Ekot

Satsning på ungdomar eller Rikas plånböcker?

Den borgerliga alliansen hävdar att det saknas utrymme att hjälpa ungdomar hitta arbete och ge dom adekvat utbildning som företagen eftersöker. Nu presenterar Socialdemokraterna med Stefan Löfven och Magdalena Andersson ett förslag som skulle föra över vinsterna som företagen plockar ut genom sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar till att låta dessa pengar gå till bl.a. att utbilda ungdomar.

Vad är problemet?

Jo, företagen tycker att de både ska ha kakan och äta upp den, vilket vilken femåring i dagens Sverige är väl införstådda med INTE går. Och Regeringen Reinfeldt verkar i sin vårbudget inte ge något för att hjälpa ungdomarna, mer än 1 miljard mer till jobbcoacher som ska tälja mer guld med kniv.

Alltså att Socialdemokraterna nu presenterar en del av sin skuggbudget och då verkar göra mer än Anders Borgs stapplande steg till en ickebudget, visar bara på att Moderaterna har lämnat skeppet Sverige vind för våg på det kapitalistiska havet.

Socialdemokraterna:

Socialdemokraterna föreslår idag, som en del av den kommande vårbudgeten, att ett system med utbildningskontrakt införs. Syftet är att hjälpa unga till jobb och praktik, och att samtidigt betona det egna ansvaret för att göra sig anställningsbar genom gymnasiekompetens.
Kontraktet vänder sig till den som är arbetssökande, under 25 år och inte har fullgjort gymnasiet. Den som är ung och söker jobb erbjuds:
  • Jobb enligt "Västeråsmodellen" med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid.
  • Praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare samt studier på halvtid eller deltid.
  • Utbildning på heltid, vid komvux, yrkes-vux eller folkhögskola.
  • Ett särskilt studiestöd eller förhöjt studiebidrag.

Enligt de lagar och regler som finns idag villkoras ersättningar från det offentliga med att utbildningskontraktet fullföljs. Kontraktet ska både gälla nya insatser med jobb och praktik samt den befintliga arbetsmarknadspolitiken, t ex arbetsmarknadsutbildningen.


Media: Ex, Ex2, GP, eKuriren
Bloggat: Ringborg, HBTMartin MobergPeter Högberg

Andra länkat:
Dagens ArenaAbRoDArbetetSVTDIDN 123Sydöstran,HPSRNorrländska socialdemokratenCorrenSocialdemokraternaAb,VästervikstidningenSVT, SvdDagens ArenaDIAftonbladet,UNTNT,

Maffia, mode hos företagarna?

Det är inte för inte som tankarna flyger iväg när man ser Sveriges hotell och restaurangföretagares namnbyte till Visita, Själv ser jag Don Vito Corleone och osökt börjar höra fiolerna likt Gudfadern.

La Visita är visserligen en komedi film från Italien, men just namnet och det italiensk klingande tonen bör oroa även den mest erfarna.

Visita, eller SHR tackar och bockar för restaurangmomsen och lovar att inte lägga ett häst huvud i någons säng, eller konstaterar att Fredrik Reinfeldts sänkning   har givit resultat. Nja så säger dom inte utan "viljan att anställa har ökat" tack vare sänkningen av restaurangmomsen.

Att snabbmatskedjor som  Mc Donalds och Max har gått ut stort och sagt att de ska anställa hör kanske till strategin. Max skickade dessutom rabattkuponger till Riksdagen som tack för att de nu får mer pengar i kassan genom att dela på de "tänkta" 5.4miljarderna. Nyanställa brukar företag göra varje år.

Annat: Visita betyder besök

Media: Ekot
Blogg: Max payback, Vinstmaskin, Äta oss ur krisen
Annat: Visita, Imdb, wiki

Gammal länkat:
Media: DNSvdGP, Resume, SkånskanDagenHdArbetarbladetFolketSTekurirenLTSvDDebatt SvtSvtSvt2Svt3AlliansfrittDNRapportNyheternaSvDExAbGPMakthavareDala-demSydSvNorranSOT
Blogg: Eva-LenaGöranSebastianThomas

StureplansCentern stärker positionerna

Ett formidabelt sänke
Att framtidsvisioner är något som Centern behöver generellt och Annie Lööf i synnerhet är vi alla överens om. Men den Center som bl.a. var med i koalition med Socialdemokrater vissa mandatperioder och tog ansvar för utvecklingen av Sverige lär vi nog inte se med Annie Lööf.

Ett Centerparti som tar parti för diktaturer och vill sänka löner generellt över alla branscher och har varit med att rösta igenom utförsäkringslagen så sjuka som INTE kan arbeta enligt flera läkare ska tvingas jobba eller vara hungriga, ett sådant parti vill nog ingen ha.

Men Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen vill ta nya tag med "hållbar utveckling", och siktet är inställt på storstadsväljarna som det är lite mode i att handla Krav, och Svanenmärkta produkter.
"Centerpartiet slår fast att man vill komma åt fler storstadsväljare, eftersom partiet haft framgång bland storstadsväljarna två val i rad."

Du som av gammal hävd röstat på Centerpartiet och inte känner dig som en storstadsbo får gärna rösta på Socialdemokraterna som värnar om ett Sverige där vi tillsammans ska trivas i och beskattas efter förmåga och få hjälp efter behov. Gammal hederlig Social Demokrati.


Media: Ab, Ab2, Ex, LTZ, LTZ2, LTZ3, Di, Folket, Svd, Di2
Blogg:
Inlänkat: Annie Lööf avgår, Låg lön bättre än ingen

Länkat från liknande inlägg:
Media: SvdSvd2ExEx2AbEkoteKurirenEkotEkot2,, GP
Blogg: Röda BergetRöda berget230min konst, Göran

Arbetslös? GÅ INTE TILL EN JOBBCOACH!!

Den bistra sanningen levereras av ingen mindre än Arbetsförmedlingen i deras verksamhetsberättelse som media granskat. Det är alltså fler som får jobb UTAN att ha fått coachning. Jobbcoacher kostar mycket pengar och har varit starkt ifrågasatt då allt ifrån att skriva CV till Qigong.


"Jobbcoacher ökar inte chansen att få jobb. Trots det fortsätter satsningen. Vinnare tycks bemanningsföretagen vara. De får även betalt av Arbetsförmedlingen för att rekrytera folk till sin egen verksamhet."

Fusk lär också öka och det får skattebetalarna betala från en sinande statskassa som går till sänkt krogmoms och städhjälp för rika.

"Nya regler från årsskiftet har gjort jobbcoaching mer lönsamt för bemanningsföretagen. De får nu 10.000 kronor i grundersättning samt ytterligare 5.000 kronor i bonus om det leder till jobb. Anställningen behöver inte vara längre än två månader för den ska betraktas som framgångsrik och bonus betalas ut."

Till dig som brukar av gammal hävd röstat på Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna kanske ska börja tänka om.
Vilket Sverige vill du lämna över till kommande generation?

Media: DN, DN2, GP, GP2Arbetarbladet, HD, LTZ, DI, Ekot, Ab
Blogg: Eva, Jämlikhetsanden, Högberg, Moberg, Annarkia

Annie Lööf avgår . . . . snart

Måste nog hålla med dom som siat att Annie Lööfs dagar har börjat räknas ner. Så otroligt klantigt eller ren och skär Center CUF stil att hosta fram att sänka löner, sälja statliga bolag för att bygga järnväg och nu också sälja vapen till Kina som EU har vapenembargo mot.

Visserligen hoppas jag att Annie Lööf sitter kvar som centerns partiledare så centern åker ur Riksdagen 2014. Kan någon säga mig varför Centern valde henne? Vilka kvalifikationer såg man? Hon är ju ett formidabelt sänke.

Bortse från ovanstående........ Tycker Annie Lööf är duktig och borde få fortsatt förtroende av Center och clown näsornas vänner (cuf). (varning för ironi).

Media: Svd, Svd2Ex, Ex2, Ab, Ab2Ekot, eKuriren, Ekot, Ekot2,, GP, DA
Blogg: Röda Berget, Röda berget2, 30min konst

Arbetare och företag tillsammans

Det finns mycket här i livet som är mer eller mindre konstanta. Ett är borgarnas oförmåga att hantera arbetslöshet, och ett annat är att vissa tror arbetare och företagare är motsättningar. Arbetsgivare och arbetstagare är i ett beroende förhållande och det måste också vara förenat med jämvikt. En jämvikt som den borgerliga Regeringen inte förstår.

Skickar med kloka ord från Peter Högberg.
"Att finna att de hör ihop och inte konkurrerar med varandra utan är i ett beroendeförhållande. Grunden som vi får till oss bygger på att vi kan vaska fram nya jobb, nya branscher, nya möjligheter med tekniken, design och råvaror. Det handlar inte om att med sämre villkor konkurrera om samma jobb eller att dela på dem.  Det handlar om att finna nya jobb."

Stefan Löfven kommer leda Socialdemokraterna mot ett av de mål vi har, nämligen att minska arbetslösheten. Stefan Löfven har också stort förtroende från det svenska näringslivet att driva denna politik.

Andra bloggare på distrikt kongressen
Peter HögbergMichael Granstedt

Bloggat: Göran

Bra företagsklimat utan strejk, eller

Som bekant är den svenska modellen där arbetstagare och arbetsgivare förhandlar och kommer fram till lösningar och visar vägen för att kunna ta tillvara på arbetares intressen, men också nytta för företagen.

Mest känt är de numera årsvisa avtalsförhandlingar som innehåller allt från semester, föräldralön, OB, och det alla tror det bara handlar om, lön.

Men Industriavtalet där fackföreningarna "bjöd upp till dans" för att ge arbetare och företag en chans att nå högre och mer i plånboken är ett mindre känt men ändå lyckat avtal.

Alltså fackföreningar och hög anslutningsgrad behövs, och gynnar även företagen.

Regeringen har en annan inställning och deras politik är indirekt riktad mot fackföreningarna. Medlemstappet som många drar upp i media är Regeringens politik där de har en vaneföreställning att kostar det mer att ha arbetslösa kamrater går vi ner i lön så det blir fler jobb. Detta vet vi inte fungerar då arbetstagare inte ANSTÄLLER.

Nu visar också tidningen Arbetet att det är minst konflikter i länder där det är hög anslutningsgrad till facket. Detta borde Regeringen förstå, men inte. Hoppas att Svenskt Näringsliv förstår detta och hjälper till att via "sin" Regeringen minska trycket mot medlemmar i fackföreningar.

Bilden är tagen från papperstidningen med en Samsung Galaxy I-9000 eller SGS

Tyvärr har inte Arbetet denna artikel på webben, men jag länkar till Ingenjören som har liknande dock inte med fakta utan "tror" Ingenjören

Media: GP, Ekot, Svd

Fler inlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 

Snart är det sommar & sol


Det är dags för den borgerliga alliansen att se upp nu när Stefan Löfven och de berömda gräsrötterna åter fått gödning genom den nytändningen som varit under våren.

Snart kommer sommaren då Sverige förhoppningsvis blir varmare, efter en kylslagen vinter i dubbel bemärkelse. Då klimatet inte är ett prioriterat område av nuvarande Regering i Sverige så rekommenderas ett par solglasögon då UV-ljus kan skada ögonen. Denna design har jag fastnat för, speciellt då det följer med "en stor logotyp i RÖTT".

Björn Borg - BBWade1: Sportig båge med metallfront och acetatskalmar. Stor logotyp i rött på skalmen och mörkgråa glas. Företaget Björn Borg har funnit sedan 1989 och är idag ett globalt modemärke. Den sportiga solglasögondesignen bygger på arvet från Björn Borg med trendiga inslag. Du hittar den hos Lensway.se

Som Dagens Nyheter skriver:
"Det är ingen som ser om ögonen är trötta, ledsna eller glada när du har på dig solglasögonen. Och det kan vara en skön känsla att ha det där rummet. Solglasögonen signalerar också att man är nån, oavsett om man vill vara rockstjärna eller maffia. Även om en tjej inte är prinsessan Madeleine är det kanske lättare att låtsas bakom de likadana solglasögonen"

Media: DN

Hillevi får en slänga av Svenskt Näringsliv, och jag är på

Visserligen brukar det i mina blogginlägg vara en ironisk ton där arrogansen och oviljan av den borgerliga Regeringen att inte se det verkliga problemet finnas med, så det kommer inte som en "chock" när till och med Svenskt Näringsliv och då med Patrik Karlsson som ansvarar för arbetsmarknadsfrågor antyder saker.

Ekot intervjuade arbetsmarknadsministern Hillevi Engström om misslyckandet att få ungdomar i arbete, och då speciellt långtidsarbetslösa ungdomar. Borgarnas Särskilda anställningsstöd är ett misslyckande där 500 av 12500 berättigade har nyttjat detta. Hillevi Engström ser det INTE som ett misslyckande utan säger att det är företagen som inte förstått att det är billigt att anställa. Därför slösar Hillevi Engström ännu en miljard till Arbetsförmedlingen som redan genererat +18miljarder, men visst en miljard till för Coaching och information.

Patrik Karlsson från Svenskt Näringsliv säger att företagen MÅSTE utgå från verksamhetens BEHOV, och har inte ungdomarna den kompetens som behövs för verksamheten så funkar det inte. Oavsett om de är gratis alltså.

Detta har bl.a. jag och flera med mig påtalat många gånger att det går inte att göra reformer som går ut på att DUMPA lön för att tro det genererar jobb, utan utbildning krävs, men Borgarna verkar vilja ha okunniga arbetare.

Det bästa kommentaren med snudd på min nivå är när Patrik Karlsson säger:
"Jag tycker det saknas en del pusselbitar i den förståelsen faktiskt"
Själv hade jag sagt ett mer tydligt budskap.
Det saknas några pommes i Hillevie Engströms Happy Meal, men visst pusselbitar går också bra ;-)

Media: Ekot, Ekot2
Blogg: Göran, om jobbcoacher, Inlägg2

Gammalt i ämnet:

Media: DNAbTv4eKurireneKuriren2eKuriren3EkotEkot2,  DagenExEx2Ex3Ab2Ab3Svd
SvdSvdDnEkotDAAbDiExSvdE24SvdSvd2Svd3Svd4Svd5Svd6AbSvtArbetetGPSvdAbAgenda 10min in, ExEx2ExSvdRapportDnGPNSKAbeKurirenBtLtDbDagenEkotDinykollSvdExEkotDADA2AlvestaArbetet234567EkotSvd
Blogg: LennartMobergGöranCamillaGuranS-Skåne, GöranRBAWTordMattiasBjörnKarinJanRogerMonicaMobergOlaKulturbloggen