Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Dags för DIG att inse verkligheten

Det är med stor sorg som vi läser återigen att inkomstklyftorna ökar stadigt. Detta p.g.a. att den borgerliga Regeringen har som mål att tömma det offentliga och ge till det privata. Genom jobbskatteavdraget som borgarna slås för blir konsekvensen att desto mer du tjänar desto mer får du över och du betalar då mindre i skatt. Pengar som skulle ha använts till att bygga Sverige inför framtiden.

Du som tjänar lite får lite mer tillbaka också det pengar som skulle tryggat dig om du blev sjuk eller arbetslös genom investeringar och andra åtgärder. Men jag hoppas du sparar eftersom välfärden är det stora hål i.

Vi kan se jobbskatteavdraget som den största enskilda faktorn som plockar pengar i miljardbelopp från vårat gemensamma till enskilda. Precis det borgarna vill. Istället för att alla i Sverige har bra grundtrygghet är det nu upp till dig som enskild person att ta ansvar för dig själv.

Alltså jobbskatteavdraget, pengar som skulle ha varit tillgängliga som skydd och utveckling av välfärden och satsningar på att stimulera näringslivet ges till dig som enskild person. Det är alltså upp till dig om du ska använda pengarna till att försäkra upp dig så du kan sova om natten i fall du blir arbetsskadad, blir sjuk längre tid eller arbetslös.

Risken att bli utförsäkrad och får gå på socialbidrag är väldigt stor nu. Den borgerliga Regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen är ju ett arbetarparti, alltså arbetar man inte oavsett orsak ska man ha stryk. För mig är det en gåta hur arbetare kunnat rösta fram sin egna plågare.

För vem orkar jobba till pensionen utan krämpor, vem kan undgå att inte bli skadad på jobbet, vem kan förhindra att företag läggs ner, vem kan rå för att man är ung?

Naturligtvis ingen, men dessa personer har det svårt idag eftersom den borgerliga Regeringen säger som ett mantra att de inte minsann vill hjälpa de utan jobb. Så den där undersköterskan som Fredrik Reinfeldt säger har fått en tusenlapp mer varje månad, hoppas hon vet om att om något händer henne står hon på bar backe.

Media: Svd, Svd2, Svd3Ekot, Ekot2, Ekot3, Ex, Ex2, Ex3, GP, SR sthlm
Blogg: Göran, Moberg
Inlänkat: Ljugfeldt, Loser
Tidigare länkat:dn.seLO-tidningenLO-tidningenTCO-tidningendi.sedn.se

Myndigheter hjälper till med lönedumpning

Så har då Fredrik Reinfeldt och resten av den borgerliga alliansens våta dröm gått i uppfyllelse. När en arbetslös lyckas få tag i ett Nystartsjobb så är det inga egentliga krav på kollektivavtals löner verkar det som, utan Arbetsförmedlingen ska förvissa sig om att det stämmer. Att förvissa sig om att en person med Nystartsjobb verkligen får avtalsenlig lön är INTE att lite på arbetsgivare som säger "räcker 17 000kr?" och Arbetsförmedlingens blåögdhet lyser igenom som säger "javisst".

Alltså mina vänner, vi har en myndighet som tack vare Fredrik Reinfeldt & co hjälper till med lönedumpning även då arbetslösa visar på högkompetens och 20års yrkeserfarenhet så verkar det inte klicka till hos Arbetsförmedlingen när det gäller löner, eller så är Arbetsförmedlingen i samma tro på att låga löner genererar fler jobb, vilket vi arbetare förstår inte är sant då minskad lönekostnad är vad ägare och aktieplacerare applåderar åt då mer vinst för företaget betyder utdelning och bonusar inte nyanställningar.

Från SVT 2008 maj och nu börjar vi förstå Arbetsförmedligens lättja mot kollektivavtal

"Företagarna, som är missnöjda med de avtalsförsäkringar som krävs för att ta en mot personer med nystartsjobb hade ett möte med Littorin på måndagsmorgonen.
Enligt Företagarna missgynnas de småföretag som saknar kollektivavtal. Det blir för dyrt för dem att anställa en nystartsjobbare, anser Företagarna.
Detta är Littorin nu beredd att göra något åt. Han kan också tänka sig att se över och ändra andra regler om det behövs."

Tycker synd om de som röstade på den borgerliga alliansens partier och nu drabbats av arbetslöshet, sjukdom, unga och även pensionärer. Alla utan arbetare med tillsvidareanställning har fått det svårare med Fredrik Reinfeldt vid rodret av ett arbetslösheten och utförsäkringsskeppet Sverige.

Tänk till nästa gång du röstar, vad händer om . . . . . . .

Media: Ekot, Ekot2Svd, SvdEx, Ab, DA, DA2Svt
Blogg: Svågerpolitik
Inlänkat: Arbetare vakna, Fattiga vs Rika

Det är dags för Regeringen att ta ansvar

Det är inte ofta som ett Facebook inlägg berör mig så som Jimmy Fredrikssons inlägg om deras dotter som blott 9år gick bort oktober 2011 i en dragkamp mot sjukdom som till slut blev övermäktig. Men lidandet för denna familj slutar inte där Försäkringskassan som följer de regler och direktiv som bl.a. Kristdemokraterna applåderade i Riksdagen när det beslutades, tillsammans med de Moderaterna, Folkpartiet och Centern. Ett mänskligare Sverige var Kristdemokraternas valmantra.

Nedan ett utdrag från Jimmy Fredrikssons inkägg:

"Våren 2011 började Meja bli svag i ena armen, vi ville inte tro det värsta men både jag och Linda visste innerst inne att detta inte var bra. Vi fick beskedet att hon insjuknat igen och att det inte fanns något dom kunde göra för henne.


Vi beslutade oss för ta vara på tiden vi hade kvar med våran älskling vi reste till ställen som Meja gillade Disneyland, kolmården, varberg mfl, även om vi var sorgsna i hjärtat hade vi en kul tid och bestämde oss för att inte bryta ihop för Meja och lillasysters skull, men ibland försvann jag eller Linda utan anledning för att lätta på trycket och gråta. Till slut började sjukdomen ta överhand och Meja blev snabbt sämre, hon kämpade in i det sista med att sitta upp i soffan och försöka äta själv, men sista veckarna blev hon sängliggande och orkade inte prata så mycket, jag brukade bära ut henne med madrass och täcke på alltanen, jag inbillar mig att hon behövde frisk luft och lite sol.

22 oktober somnade Meja in hemma i våran säng, jag och linda låg och höll om henne länge efter att hon slutat andas. Vi pratade inte så mycket med Meja om döden men vid ett par tillfällen pratade hon och Linda, och Meja ville inte bli begravd i en kista hon ville ha sin säng och mammas täcke. Som far hade jag inget val, jag gick ut i garaget och byggde om hennes säng, till en sängkista.

Vardagen börjar sakta komma tillbaka, sorgen finns hela tiden närvarande men jag lär mig att hantera den bättre och bättre. Jag jobbar nu halvtid och det går men efter 4-5 timmar tar orken slut och det kommer mörka tankar, värst är i bilen när man kör själv och sitter och tänker. För första gången i mitt liv kan jag säga att jag längtar efter att få dö. Om det inte varit för lilla ida och min älskade fru hade jag utan tvekan följt Meja på hennes resa, vart den än skulle fört oss."

Beskedet:
"Men halvtid med sikte på 75 och sen 100 procent duger inte åt försäkringskasan. och att man har kämpat i fem år mot cancern med ens egen dotters död som utgång verkar inte vara så märkvärdigt, dom har tagit beslut att jag kan jobba heltid och försäkrat ut mig, hon som tagit detta beslut är en handläggare i Umeå.


Handläggaren har tagit detta beslut utan att ens ha träffat mig och aldrig frågat hur jag mår, och när hon ringer och ger mig beskedet är hon helt kall, beklagar sig inte att lagen ser ut så här, utan säger rakt ut lite stolt att "JAG har tagit beslutet att försäkra ut dig!""

Det är dags att ställa den svenska Regeringen till svars för sitt handlande och förändrat Försäkringskassan till ett omänsklig myndighet som mer eller mindre gjort handläggare helt känslolösa genom att de måste följa de regler som finns.

Det är dags för förändring!

Facebook: Jimmy Fredrikssons inlägg i dess helhet
Media: AbAb 12SVTDagens ArenaÖstran, AbAF, DN, DN2, DN3P3, Svd, Svd2GP, Ex, Ex2Ekot, Ekot2
Blogg: MobergAmelia, DanielMusiktips: Swedish House Mafia - One

Fredag igen och här kommer ett musiktips. Vet att den är i musiksvängen gammal, men go att skaka loss till. Swedish House Mafia  - One blev för mig ett "wake up call" och tjatat mig till den låten flera gånger på Radioseven.se. Se video när SHM spelar One på Sensation  gör att man ryser i hela kroppen. Men här ett annat clip med musiken bara.
Media: Svd, DN, DN2, GP
Annat: WikiAllmosor skapar inga jobb

Bidragsregeringen Reinfeldt är inne på helt fel spår när de tror att bara för att de öser pengar över företag så ökar  efterfrågan på företagens produkter. Inget kan vara mer fel då det som händer är att företagets kunder får kanske om de har tur billigare produkt, men oftast går de till företagens ägare som vinst.

Därför är Socialdemokraternas förslag om bl.a. att höja krogmomsen och minska avdrag för RUT och ROT och får då mer pengar i statskassan och kan höja A-kassan och hindra borgarnas utförsäkringar av sjuka vilket ger de drabbade en stabil inkomst trots att man fått otur i livet. Lite paraplymentalitet.

Detta blir en positiv spiral som kommer att hjälpa arbetslösa och då ungdomsarbetslösa som den borgerliga Regeringen totalt misslyckats med.

Trots att du är "utslagen" från arbetslivet kan du fortfarande konsumera. Detta gör att företagen behöver producera och senare anställa ÄVEN om arbetskraften kostar vad kollektivavtalen säger. Företag som baserar sin existens på ungdomslöner, minskad arbetsgivaravgift och RUT/ROT avdrag har ingen företagsidé som är bärkraftig, men dessa företag värnar Fredrik Reinfeldt och hans polare om.

Så bidrag till företag är fint, medan bidrag och hjälp till sjuka, arbetslösa och ungdomar är något som Fredrik Reinfeldt ser som fult och inte vill ta ansvar för. Visst är det härligt att svenska folket har röstat fram ett ideologiskt experiment á la Reinfeldt.

Media: SvdAbAb2Ab3ExpSvDSvD2SvD3SVTSVT2DNSRGPDINyheter24Dagens Arena, bt, Ekot
Bloggat: HögbergMartin MobergPeter JohanssonJohan WesterholmParkstuganAnnika Högberg och Halland

Alla är överens, Reinfeldt har tappat lusten

Det är inte helt oväntat att en man i sina bästa år kan av naturliga orsaker tappa lusten. Visserligen finns det botemedel och hjälp att få. SEKO, Kommunal och Byggnads har nu lämnat in förslag till Fredrik Reinfeldt på vad Sverige behöver för att vakna ur törnrosasömnen, liksom flera andra tidigare lämnat förslag. Jag tror tyvärr att Fredrik Reinfeldt och den borgerliga alliansen inte kommer lyssna denna gång heller. De använder den brända jordens taktik att köra ner Sverige så mycket så det blir svårt att hämta hem det och håller kvar vid jobbskatteavdrag som den ultimata lösningen.


Därför måste regeringen äntligen börja prioritera infrastrukturen. Vi föreslår att regeringen prioriterar följande i första hand:
  1. Öka kapaciteten i järnvägsnätet. Ge Trafikverket de 38 miljarder fram till år 2021 som”Kapacitetsutredningen” har pekat u som nödvändiga. Dessutom behövs en satsning på godstrafiken med byggande av kombiterminaler, förbättrad strömförsörjning, dubbelspår samt fler förbigångsspår.
  2. Bygg nya höghastighetsbanor. Det ger positiva miljöeffekter och frigör på sikt kapacitet inom nuvarande järnvägssystem för ökad gods- som lokaltrafik.
  3. Öka byggandet. Byggandet som andel av BNP är lägre i Sverige än i de flesta europeiska länder. Inför ett ROT-avdrag för flerfamiljshus och genomför särskilda satsningar för byggande av ungdomslägenheter.

Detta är tre helt enkla och vanliga lösningar till ett land som vill kämpa på den globala marknaden och försöka locka hit företag som vill investera och utveckla Sverige. Jobbskatteavdraget kommer INTE ge fler jobb eftersom Sverige blivit osäkrare så sparar vi som har jobb och tillväxten stannar av och fler får sparken och den berömda onda spiralen fortsätter neråt.

Det är dags att ställa krav på vår Regering som verkar hellre tycka om att äta snittar i EUs högborg än att ta hand om och utveckla Sverige. Så det verkar som om Fredrik Reinfeldt redan gett upp valet 2014, kanske han blir utbytt snart?

Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen verkar ha mer innehåll i sin budget än Regeringen.

Media: DA, Ex, AbAb2Ab3ExpSvDSvD2SvD3SVTSVT2DNSRGPDINyheter24Dagens Arena
Bloggat: Martin MobergPeter JohanssonJohan WesterholmParkstuganAnnika HögbergAndra som länkat:
 DNAB, Ekot, Rapport DI Sydsvenskan SR AftonbladeSvD
Roger JönssonJohan WesterholmIn your facePeter HögbergMartin Moberg,
Bloggar: Mitt i StegetMartin MobergAnnika Högberg,Alexandras ordmoln, Parkstugan,


Samhall ett företag bland andra

Det är tråkigt att Samhalls personal inte kommer ut i det s.k. "vanliga" arbetslivet som bl.a. Riksrevisionen har konstaterat förr. Men det är p.g.a. att andra arbetsgivare har en viss tvekan. Detta kanske kan åtgärdas med tydlig och bra information och då behövs insatser och personal som arbetar aktivt just med övergång till andra företag.

Dock vet vi att det alltid kommer att finnas de som av en eller annan anledning kommer att vara kvar på Samhall.

Nu vill den numera ökanda Cristina Husmark Pehrsson slå lite till mot de anställda som i flera år haft problem av att de utnyttjas av företag och har mer eller mindre inhumana arbetsplatser då de gör entreprenads arbeten hos andra företag.

Att öka konkurrensen om Cristina Husmark Pehrsson vill är inte rätt sätt utan det behövs mer pengar till Samhall som kan öka förståelse och bidra till en bra övergång till andra företag. INTE utsätta Samhall för mer konkurrens och pressa deras tider och anställningsvillkor än mer.

Vad som sägs:
"Från Region Malmö fick Samhalluppropet ett rop på hjälp. De bemannade ett annat företag, jobbet var att plocka upp betongplattor som vägde runt 8 kg stycket och stapla dessa på en pall. Det var kallt och man hade inte alltid tillgång till ett ställe att fika på eller en toalett. Jobbet skulle enligt planerna ha tagit en till två dagar, i stället tog det fjorton dagar för åtta man.
De som kontaktade oss uttryckte en rädsla för att drabbas av negativa följder från ledningen om de protesterade. Eftersom vi vet att denna rädsla är väldigt vanlig och att det har förekommit kränkningar tog vi detta på största allvar."


 Hur vill långt vill Cristina Husmark Pehrsson pressa de Samhallsanställda?

Media: SR, Svd, Svd2, SvtDa, Arbetaren
Blogg: Funka, Mikael
Annat: SAMHALL UPPROPET, Uppdrag Granskning

Arbetare förena eder


Det är nu första maj 2012. En dag där vi arbetare tillsammans ställer krav och demonstrerar för eller mot något. Förr handlade om de berömda tre åttorna och WD för Wår Dag och åttorna för 8 timmar arbete, 8 timmars fritid och 8 timmars sömn. Då skrattade brukspatronerna och kapitalet för de skulle minsann hålla de "omstörtningslystna i shack". Men ack så fel de hade.

Arbetarna förenade sig och bildade Socialdemokraterna som under 40år byggde upp Sverige och gav arbetare lagar för att skapa jämvikt på arbetsmarknaden, bättre arbetsmiljö, stora program till att göra Sverige till en bättre plats, semester, föräldrapenning och bättre skydd mot socialutslagning.

Det finns mycket mer som vi önskar och som vi vill ändra på och tyvärr började arbetare tro att de var nyrika genom jobbskatteavdraget och började trilla dit i en egoismens ande där var och en får klara sig själv. Utförsäkringar haglar som spön i backen och familjer tvingas flytta p.g.a. ekonomin. Detta hjälper inte de som har arbete eftersom fler och fler får mindre ekonomi så minskar efterfrågan på producerade varor, likt en ond spiral går vi ner mot nya botten noteringar.

Det är dags för förändring. Det är dags att engagera sig. Gör det du med, och första maj är ett bra tillfälle att starta på genom att ansluta dig till något av de många demonstrationstågen i Sverige.


Media: Ekot, Ab, Ex, Ex2, Di, Ekot2, Svd, Svd2Dn, DnSydnytt, Dagen, Skånskan, NSK, GP, LT, eKuriren
Annat: Socialdemokraternas lista på talare

Grattis Kommunalare

Det har varit en tuff vår för facken. Arbetsgivare har som Regeringen mantrat lågkonjunktur och återhållsamhet. Visst märker vi av det, men inom privat sektor har det dock inte märkts när det gäller chefer och aktieägare.


Nu tog IF Metall ansvar för att Regeringen helt verkar ha lämnat walk over när det gäller arbetsmarknadspolitik och tillväxt. De "märke" som industrin satte har följts i olika varianter av olika fackförbund och arbetsgivare.


Kommunal har nu också tecknat avtal vilket glädjer många. Och det så kallade "märket" står kvar och därmed har arbetarna tagit sitt ansvar åter igen. Nu måste arbetsgivarna inse att den vårdslösa bonus och chefslönesättning kommer att bli ett större hinder och att det nu krävs handling från arbetsgivarna för att kunna teckna bra avtal i framtiden.


Media: ekot, Svd, Ex, Gp, NSkåne, SydS,
Blogg: Marcus, Marie, Bt, EkNy, Håkan

Klart fångar ska arbeta, eller?

 
Hur kommer svenska folket reagera, eller kommer dom reagera alls? IKEA lär slippa även denna gång något större gupp i IKEAS väg till höga vinster och skatteplanerade inkomster. Nu avslöjar Uppdrag granskning att IKEA använt politiska fångar för att tillverka möbler och troligtvis med Ingvar Kamprads goda minne.
"I dåvarande Östtyskland (DDR) användes politiska fångar i tillverkningsindustrin. Bland företagen som drog nytta av den billiga arbetskraften fanns svenska Ikea, hävdar SVT:s Uppdrag granskning i ett program som sänds på onsdag."
Ingvar Kamprad har varit i blåsväder förut, exempelvis för sina kopplingar till nazismen. Dock tycker jag att om nu Ingvar Kamprad hade lite "feelings" för arier, som några i riksdagen numera också verkar ha, är det ett problem idag?
Att sedan IKEA skövlar regnskog också, gör inte att pr-värdet skjuter i topp.
Media: Svd, eKuriren, Ex, svt, svt2, svt3, svt5, UGDN, Ekot, Svd
Blogg: LB-Naasemöbler, Lätta hjärtat

Glöm inte dina arbetskamrater

Igår var det en minnesstund kring de av våra kamrater som dött på jobbet. Vad vi inte heller får glömma är de som också genom arbetet ådragit sig sjukdom som tillslut avslutat livet i förtid. Regeringen Reinfeldt verkar inte bry sig då det första de gjorde var att lägga ner Arbetslivsinstitutet som just forskade kring arbetsmiljö och hälsa. Sedan plockade dom bort pengar från Arbetsmiljöverket.

Nedan en post från Göran Johansson Industribloggare

Det är tydligt att den borgerliga regeringen hellre talar om att förbättra miljön på arbetsplatserna än att faktiskt sätta till åtgärder. Bland de första åtgärder som den borgerliga regering som tillträdde efter valet 2006 gjorde var att dra ned på anslagen till Arbetsmiljöverket och att se till att Arbetslivsinstitutet avvecklades. Lars-Göran och Hans ställer därför en del krav på regeringen i sitt inlägg:


Det är tydligt att den borgerliga regeringen hellre talar om att förbättra miljön på arbetsplatserna än att faktiskt sätta till åtgärder. Bland de första åtgärder som den borgerliga regering som tillträdde efter valet 2006 gjorde var att dra ned på anslagen till Arbetsmiljöverket och att se till att Arbetslivsinstitutet avvecklades. Lars-Göran och Hans ställer därför en del krav på regeringen i sitt inlägg:


• Att Arbetsmiljöverket får ökade anslag så att de kan göra fler kvalificerade inspektioner på farliga arbetsplatser.
• Att alla får tillgång till en partsgemensam, kvalitetssäkrad branschhälsovård som arbetar med förebyggande arbetsmiljöarbete,
• Att Arbetslivsinstitutet, eller liknande myndighet, återinrättas för att bli en självklar del i utvecklingen av arbetsmiljöfrågorna.
• Att de sammanlagda medlen för arbetslivsforskning ökar kraftigt i volym
• Att ett beredningsorgan under regeringen, med företrädare från flera departement, myndigheter, forskning och arbetsmarknadens parter, inrättas med uppgift att överblicka och att regeringen tar ett beslut att inrätta ett samlat grepp kring arbetslivsforskningen
• Den regionala skyddsombudsverksamheten är bra men det måste bli mer långsiktig gällande medelfördelningen. Skyddsombuden firar 100 år i år och den nytta de gör för arbetsmiljön måste förstärkas – inte försvagas.
• Arbetmiljölagstiftningen får inte försvagas eller förenklas, exempelvis att undanta mindre företag.
• Att regeringen upprättar en nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatser inom byggen och industrin.

Det är lätt att sympatisera med dessa krav. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att minnas och hedra alla de människor som allt för tidigt slitits bort från sitt arbetsliv.

Media: Folket, Ab, Arbetaren, Ekot, Dn, Svd, eK,
Blogg: Göran, Eli

Dags att förpassa MP från Riksdagen

När ett parti som Miljöpartiet gnäller för att Fredrik Reinfeldt inte ringt dom och med gråten i halsen snyftar fram "men dom lovade ju" så kan man undra hur desperata Miljöpartiet är att sälja sin själ för lite makt, som Kristdemokraterna gjorde 2006. Nu vill Miljöpartiet ha kvar krogmomsen som kostar enligt beräkning 5.4miljarder och där väldigt lite effekt kring ungdomsarbetslösheten ses, Men även att bilreperationer ska få sänkt moms. Undrar hur Miljöpartiet tänker när en ny bil drar mindre så borde en skrotningspremie vara nummer ett, men inte.

Miljöpartiet som tvingade fram en höjning av bensinpriset (lite sandlådenivå) för att gå med på en budgetuppgörelse med Socialdemokraterna 2005.
"som ett utpressningsförsök från miljöpartiet som socialdemokraterna borde satt sig emot."

Det är dags att se Miljöpartiet för vad det är ett enfrågeparti som offrar allt och hugger sina allierade för att åstadkomma kortsiktiga lösningar som inte är förankrade i de partier de kohandlar med eller hos befolkningen. Senaste opinionsmätningen halkar Miljöpartiet också ner lite.

Vi Socialdemokrater måste som Stefan Löfven säger gå egen väg mot valet 2014 och sedan göra upp med de som vill regera. Eftersom MP varit en kravmaskin utan förmåga att se helheten och som en parasit flyttar från en värd till en annan då dom sugit ut och fått sina krav genomförda ser jag ingen anledning att bjuda in dom till regeringssamarbete om de inte taggar ner lite och tänker lite längre än en bensintank.

Media: Ab - 2004, Di, Di2, Ekot

Satsning på ungdomar eller Rikas plånböcker?

Den borgerliga alliansen hävdar att det saknas utrymme att hjälpa ungdomar hitta arbete och ge dom adekvat utbildning som företagen eftersöker. Nu presenterar Socialdemokraterna med Stefan Löfven och Magdalena Andersson ett förslag som skulle föra över vinsterna som företagen plockar ut genom sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar till att låta dessa pengar gå till bl.a. att utbilda ungdomar.

Vad är problemet?

Jo, företagen tycker att de både ska ha kakan och äta upp den, vilket vilken femåring i dagens Sverige är väl införstådda med INTE går. Och Regeringen Reinfeldt verkar i sin vårbudget inte ge något för att hjälpa ungdomarna, mer än 1 miljard mer till jobbcoacher som ska tälja mer guld med kniv.

Alltså att Socialdemokraterna nu presenterar en del av sin skuggbudget och då verkar göra mer än Anders Borgs stapplande steg till en ickebudget, visar bara på att Moderaterna har lämnat skeppet Sverige vind för våg på det kapitalistiska havet.

Socialdemokraterna:

Socialdemokraterna föreslår idag, som en del av den kommande vårbudgeten, att ett system med utbildningskontrakt införs. Syftet är att hjälpa unga till jobb och praktik, och att samtidigt betona det egna ansvaret för att göra sig anställningsbar genom gymnasiekompetens.
Kontraktet vänder sig till den som är arbetssökande, under 25 år och inte har fullgjort gymnasiet. Den som är ung och söker jobb erbjuds:
  • Jobb enligt "Västeråsmodellen" med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid.
  • Praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare samt studier på halvtid eller deltid.
  • Utbildning på heltid, vid komvux, yrkes-vux eller folkhögskola.
  • Ett särskilt studiestöd eller förhöjt studiebidrag.

Enligt de lagar och regler som finns idag villkoras ersättningar från det offentliga med att utbildningskontraktet fullföljs. Kontraktet ska både gälla nya insatser med jobb och praktik samt den befintliga arbetsmarknadspolitiken, t ex arbetsmarknadsutbildningen.


Media: Ex, Ex2, GP, eKuriren
Bloggat: Ringborg, HBTMartin MobergPeter Högberg

Andra länkat:
Dagens ArenaAbRoDArbetetSVTDIDN 123Sydöstran,HPSRNorrländska socialdemokratenCorrenSocialdemokraternaAb,VästervikstidningenSVT, SvdDagens ArenaDIAftonbladet,UNTNT,