Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Syrien - Fred 10 april?

Den arabiska våren verkar inte blomma ut till sommar i Syrien. Omvärlden verkar mer se på och oljans doktrin får råda. Men hur tror du att det freds/vapenvila  förslag till Syriens president och oppositionen från omvärlden kommer att få för effekt i Syrien. Kommer det överhuvudtaget att märkas eller är det bara en fördröjning för att stoppa blodbadet i Syrien?


Ska omvärlden tillåta att människor offras p.g.a. oljan?
Hellre en stabil diktatur än en orolig demokrati verkar vara omvärldens tysta acceptans.

Media: DN, DN2, DN3Svd, Ekot, Ekot2Svt, eKuriren, HD, DI, Ex
Blogg: Monica, Lena, TordJohan, Anders

2 kommentarer:

  1. Och vad händer om Iran blandar sig i? Väst vågar inte intervenera, som man gjorde i Libyen, så länge Ryssland och Kina motsätter sig det. Och skulle en enda medlemsstat i Arabförbundet byta sida och stödja Assad, så är det kört.

    Det är tur att Sverige är ett så litet land. För här lever vi ju efter mottot "Gärna några mord till, om bara vi slipper besudla våra händer med att ha sålt vapen till någon annan ruskig typ än mördaren själv".

    Det är skillnad mellan att sälja vapen och att hjälpa säljaren att bygga en egen vapenfabrik, så att han kan tillverka sina vapen själv. För då blir det ju svårare för säljarlandet att använda exporttillståndet som diplomatiskt påtryckningsmedel.

    Dock tycker jag att de svenska vapensäljarna nästa gång ska ha med sig en present till den saudiska kungafamiljen. En bok som beskriver hur ätten Bernadotte har lyckats klamra sig fast vid den svenska tronen genom försiktiga reformer under lång tid. Kanske ett lärorikt exempel?

    Upproret i Bahrain har krossats av saudiska trupper, drömmen om frihet är krossad troligen intill den dag då en demokratisk utveckling inleds i Saudiarabien. Jag kan ha fel, men någon demokratisering i Saudiarabien är inte att vänta innan diktaturerna i Syrien och Iran har fallit. Vilket torde dra ut på tiden, men å andra sidan kan det bli en fredlig övergång i Saudiarabien.

    Jag förstår inte alls vitsen med markeringar mot den saudiska regimen i nuläget. Det finns ju inget pågående uppdror, som pockar på omvärldens stöd, i Saudiarabien. Ett pågående uppror, som behöver omvärldens - även Saudiarabiens - stöd, finns däremot i Syrien.

    Det är väl typiskt för en svensk fredsrörelse, som en gång i tiden matades med propagandamaterial från Sovjetunionen, att i det läget stödja Sovjetunionens arvtagare Putin-Ryssland och dess marionett Assad genom att gruffa med den saudiska regimen.

    Det är ju inte bara vapenfabriken utan också det ursprungliga vapenavtalet med Saudiarabien från 2005, som tillåts stjäla uppmärksamheten från Assads blodbad på sitt eget folk.

    Jag tror inte att det blir fred i Syrien den 10 april. Assad kommer att utnyttja en eventuell vapenvila från upprorsmännens sida till att döda ännu fler civila. Å andra sidan behöver upprorsmännen en vapenvila för att organisera och beväpna sig bättre. Givetvis begriper Assad detta och har utnyttjar de återstående tiden till den 10 april till att slå till så hårt som möjligt och om möjligt förinta den Fria Syriska Armén.

    Han har ju också minerat gränsen mot Turkiet både för att hindra flyktingar från att ta sin över gränsen och för att hindra FSA att retirera in i Turkiet, upprätta träningsläger i Turket och sedan återkomma till Syrien. För Assad finns bara ett sätt att skapa fred, och det är total seger och sedan döda alla som stött upproret.

    Å andra sidan är denna totala seger nog inte så nära inom räckhåll som Assad och omvärlden kanske tror. För den turkiska regeringen och hela det turkiska folket är detta ett mardrömsscenario. Turket är medlem i Nato och söker medlemskap i EU. Den mest troliga utvecklingen är en turkisk balansakt på slak lina.

    Jag gissar att vapen kommer att smugglas över gränsen till Syrien, till FSA, mitt framför näsan på turkiska myndigheter som låtsas inte se någonting. Kanske blir det en utländsk intervention till slut, ändå. När dödsoffren för Assads framfart närmar sig en miljon, eller så.

    Namnen på syriska städer och byar kommer att fogas till listan, där omvärlden såg på men inget gjorde: Guernica, Srebrenica, Homs ...

    SvaraRadera