Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Inhyrda, den moderna slaven

Att inhyrda från bemanningsföretag väcker känslor är nog en underdrift. Allt från att tillsvidareanställda känner ett hot kring sina egna jobb, till att inhyrda inte får ut rätt lön och arbetsskadas mer.

Nu så visar det sig (inte förvånad) att inhyrd personal anmäler in fler arbetsskador än motsvarande yrkeskår gör. Anmälningarna har fördubblats från 2010 till 2011. Några skäl som pekas ut är:
"Brist på utbildning, skyddskläder samt otydligt arbetsmiljöansvar pekas ut som orsaker. "

Att inhyrda är otrygga och får utstå psykisk press är inte det heller något som kommit fram. Förut kom det rapporter om bemanningsförtag som "lurade" sina anställda genom att tvinga dom att åka långt bort för att jobba, men de visste om att de inte skulle ta jobbet och då bli utan lön för den dagen.

Det är dags att avsluta detta moderna slaveri och hoppas innerligt att nästa S-kongress som mål vid maktövertagande 2014 få stopp på en oseriös hantering av anställda i bemanningsföretag. Stefan Löfven borde nu kraftfullt agera för att få stopp på ett utnyttjande av människor i en sådan beroendeställning som inhyrda är i. Vi inom IF Metall vill att ALLA ska ha hållbara arbeten för att kunna orka jobba fram till pension.

"Vi undersöker bland annat om vissa företag hyr in personal för att utföra uppgifter som man vet är riskfyllda, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket."

Och Fredrik Reinfeldt värnar om ungdomar?
"Enligt Arbetsmiljöverkets kartläggning är drygt en tredjedel av de olycksdrabbade under 25 år."


Media: Svd, GP, BT, GD, HD, ekuriren, Ekot, Ekot2,  DI, Ekot3, Ex
Annat: IF Metall - Hållbara arbeten
Blogg: Hittade just nu inga andra bloggar om denna nyhet
Tips: Politometern om Inhyrning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar