Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Nu kör vi gissa siffror leken igen

Reinfeldt hävdade massa fel 2010 om att fler hade jobb än vad det var i verkligheten. Visar bara på arrogans och att säger man fel tillräckligt mycket så blir det en sanning hos tillräckligt många för att vinna valet.

Nu gör vi om samma sak. Anders Borg hävdar med bestämdhet att sänkt restaurangmoms bidrar till att 10 000 nya jobb skapas.

Hmm finns det någon statistik för hur många fler anställda det blev vid sänkt bokmoms?

Sänk bensinskatten så kanske det anställs fler vid Preem, Statoil och andra som säljer drivmedel eller transportbolag. Jag tror att tar vi bort momsen kan det nog ge 25 000 nya jobb inom drivmedelsbranschen.

SKÄRP ER!!!

RUT, ROT, restaurangmoms, bokmoms genererar bara intäkter till företagen genom en liten ökad försäljning. Företagen gnuggar händer d.v.s. de som betalar Moderaternas valkampanj. Medan alliansen dränerar statskassan och tvingar genom minskade pengar kommunerna att dra in på skola, vård och omsorg.

Hoppas därmed att ni som röstade på alliansen tar konsekvensen och står rakryggade när nedskärningarna i kommunerna börjar hagla som spön i backen.

Reinfeldt ljuger - Aftonbladet SvD
Sänkt bokmoms debatt - Aftonbladet

DI om momsen
Barometern Barometern 2
SvD
Sveriges radio om Pippi Ekonomi

Socialdemokraternas Vårmotion om budgeten:
Media: SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ab, Ab2, Exp, Exp2, DN, DN2, SVT, SR,
Bloggat: Högberg

Ett feltänk MP, om sjuklön

Många, speciellt från näringslivet säger att sjuklönen som arbetsgivaren betalar de första 14 dagarna inte ger något, utan är en ren kostnad för företagen som egentligen tycker att samhället ska ta denna kostnad.

Nu sällar sig Miljöpartiet till detta resonemang. Visserligen i företag med upp till 10 anställda, men signalen är ett feltänk utan dess like.

MP kunde åtminstone Googla lite och se vad som hänt sedan 1992.

Efter en stigning av arbetssjukdomar från 1984 och med en peak 1993 så har arbetssjukdomar varit "låga" och minskat. Dock från 1997 började det stiga igen. En orsak till detta är, utan vetenskaplig grund LEAN konceptet som började slå igenom. Många, bl.a. inom rehabiliteringssvängarna tror att arbetare kan förebygga förslitningsskador genom att vara fysiskt aktiv och träna upp sina muskler. Detta säger till och med Arbetsmiljöverket INTE fungerar.

Dock så börjar arbetssjukdomarna minska 2003 och framåt. Detta vill jag förknippa med medvetenheten bland fack och arbetsgivarna där kostnaderna ökade och krav från arbetsmiljöverket och rapporter och utredningar från Arbetslivsinstitutet.

2006 vet vi vad som hände Sverige. Alliansen fick majoritet och körde stenhårt med att sabotera arbetsmiljöverket och Arbetslivsinstitutet som borgarna la ner.

Nu ser vi att 2010 ökar för första gången arbetssjukdomarna igen efter sju år. Att då som Miljöpartiet föreslå att företag ska slippa betala sjuklön är att slå bort incitamentet för att få företagen att inse att dålig arbetsmiljö INTE ska löna sig.


Miljöpartiet på SvD
Expressen
DI
2008-2010 här ser vi ökningen
2003-2008 lite historik

Vår historia och vad vi kämpat för får inte glömmas

1 maj är något som får historiska vingslag luft under vingarna. Det tråkiga är att arbetaren som idag får njuta av de frukter som arbetarrörelsen kämpat för, inte längre verkar bry sig.

Haymarket massakern och Ådalen är några av de stora sammanstötningar som vi måste komma ihåg. Vi får inget gratis. Rätten till 8timmars arbetsdag, semester, föräldraledigt, dagis och rösträtt m.fl. är det som arbetarrörelsen kämpat för att få.

Är vi nöjda? Är du nöjd? Vilken "verktygslåda" ska vi ha? En röd arbetarlåda med inslag på social demokrati, eller en arbetarlinjens låda som belönar de som har arbete och straffar de som hamnar utanför?

Varför inte demonstrera mot nedskärningarna i det som arbetarrörelsen varit med att bygga upp. Varför inte demonstrera mot obalansen i arbetsmarknaden där arbetsgivaren får större mandat.
Varför inte demonstrera för "hållbara arbeten", där vi ska kunna jobba utan att slita ut oss.

Vi får inget gratis, och vi får inte tro att en regering som kör hårt på "arbetslinjen" är lika med ARBETARNAS PARTI.

Vi måste engagera oss. Vill du inte engagera dig "riktigt" hårt. kan du gå med i Socialdemokraterna som "stödmedlem" (ju fler vi är.....) sedan går du en dag, EN DAG på året i ett första majtåg nära dig.

Gör dina egna plakat om du nu vill det. Ge arbetarrörelsen en boost genom att visa att du bryr dig om din och andras tillvaro.


Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4, Exp, Exp2, Exp3, DN, DN2, DN3, DN4, SvD, SvD2, SvD3, GP, SVT, SVT2, SVT3, SVT4. SR, SR1, Östran/Nyheterna, AB1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, SvD1, 2, 3, Ex1, 2, 3,

Bloggat: Martin Moberg ger lite bilder från Ronneby. Lasse från Växjö, Micke från Emmaboda, Alf från Hudiksvall, Martina från Malmö, Helena från Stockholm, Catarina från Norrtälje, Jonas från Degerfors och Örebro, Samuel från Södertälje, Kaj Raving, Högberg

Visst finns det skitmiljö också Emma (KD)

Att KDs Emma Henriksson förknippar Mc Donalds med skitjobb vilket INTE Karin sa. Det är upp till Emma Henriksson. Emma Henriksson sa däremot "Skitmiljö" som Emma Henriksson tror sig veta finns istället. Kanske av erfarenhet från Mc Donalds som hon jobbat på?

Äntligen vågade en politiker Karin Wanngård (S) säga att det finns skitjobb.
"Unga ska inte tvingas ta och lånas in i skitjobb, som att vara säljare och arbeta på provision"

Vad var det för fel Karin gjorde? Inget. Arbetsförmedlingen tvingar, TVINGAR unga och arbetslösa att ta skitjobb. Jobb där ledningen inte bryr sig om personalen, eller ger dåliga villkor. Det ÄR skitjobb.

Att kd politiker inte verkar få in i skallen att "skitjobb" är villkoren i arbetet och att det inte är själva jobbet som sådant är anmärkningsvärt. Det finns de som tömmer latriner som ingen har ens nämnt i debatten kring skitjobb.

Så den billiga poängen Emma Henriksson (kd)som du försökte ta i ett seminarium angående sjukförsäkringen som LO anordnade 27/4. Den får du nu minus på.

p.s. hoppas Mc Donalds läser att du tycker de har "skitmiljö" ;-)

Media: DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, SvD3, Exp, Exp2, Exp3, Exp4, Newsmill, Newsmill2, Newsmill3, Ab, Ab2, Ab3, Affärsvärlden, Alliansfritt Sverige med en lista på skitjobb, SVT.
Bloggat: Högberg, Sebastian Stenholm, Peter Johansson, Martin Moberg, Peter Högberg, Charles Berkow, Alexandra Einerstam, Sandro Wennberg, Leine Johansson, Erik Laakso som också visat städartakter också

Nollplacerade ökar, tack vare alliansen?

SvD skriver om en undersökning som slår fast att fler utförsäkrade ansök socialbidrag. Det är väl inte helt överraskande. En femtedel av alla socialbidrag (försörjningsstöd) går till de som är sjuka. Och det ökar.

Men vad hände med borgarnas rop om "utanförskap". Hur misslyckad är deras politik?
"Den andra är att en stor grupp människor är sjuka, med läkarintyg, och får sedan länge socialbidrag eftersom de saknar inkomster. Det är de så kallade nollplacerade och de visar sig stå för närmare 20 procent av socialbidragskostnaderna." SvD
Vad har regeringen reinfeldt gjort för att hjälpa dessa?
Just dé inte mycket, sedan plockar reinfeldt mer pengar från kommunerna som måste dra in på det mesta.
"De nollplacerade är fruktansvärt många. De har aldrig kommit in i systemet. Vår känsla är att de blir fler och fler och det är förfärande"

alliansens politik är ett skämt. Den gynnar bara de som har tur att ha jobb och de som är rika. Detta eftersom det är en "arbetslinje" där arbete ger frihet. INTE arbetarnas linje som värnar om arbetsmarknad och om människan.

Vad vill Håkan Juholt?
Expressen
Di

Den studiefientliga regeringen

Hej alla ni som är med och bestämmer.

Jag fick förtroende från medlemmar på det företag jag jobbar Scania-Oskarshamn att vara studieorganisatör 2001.
Jag brinner för studier och att vi hjälper till att utbilda medlemmar i vilka rättigheter, men också skyldigheter som de har.

Vilka försäkringar som arbetsgivaren betalar för genom kollektivavtal (billigare försäkring för vi är många) än privata.
Att vi har fredsplikt och inte får strejka hur som helst. Fredsplikt säljer vi mot lönehöjningar.
Vi utbildar medlemmar i Industriavtalet där vi visar på att industrin och fackliga organisationer ÖKAT produktivitet, konkurrenskraft och reallön.

Nu ser jag att ni inom alliansen vill försämra möjligheterna att just få utbildning i vad som gäller på arbetsmarknaden.

Varför?

Chefer på Scania tycker det är bra att medlemmar får reda på rättigheter och skyldigheter för det minimerar oro och tolkningar som sprids, och mer eller mindre blir till sanningar.

Under dessa år sedan 2001 är det hundratal (runt 400) som gått utbildning. Någon gång har chefer påtalat problem med att ge ledigt, men då pratar vi igenom och diskuterar och hittar lösningar. INTE EN GÅNG har vi haft regelrätt förhandling.

Varför vill ni försämra detta när det inte är ett problem!?!?!?
6månader innan de får gå utbildning (nu ingen "karens"), 2månader innan utbildning (nu 2veckor), Ingen skyldighet att informera facket om avslag. Varför?
Skulle inte ni som organisatör kunna avbeställa bokade platser i tid, eller nå samförstånd med arbetsgivaren kring ledigheten?!?

Ni verkar vilja medvetet göra arbetstagare och arbetsgivare till ovänner, när målsättning borde vara samförstånd för att utveckla våra arbetsplatser.


Jag skickar en kopia till Svenskt Näringsliv eftersom jag vill att de ska få veta att denna "förenkling" av studieledighetslagen lär på sikt kräva mer facklig tid för "brandkårsutryckningar" och att informera medlemmar som de kunnat få genom att gå utbildning eller frågat de som gått. Denna kostnad kommer företagen att få betala, p.g.a. alliansens förslag.

Hälsningar:
Leine Johansson
Studieorganisatör IF Metall
Scania-Oskarshamn

Varför kasta sten i glashus, Reinfeldt?

Vet inte om vi ska kasta sten i glashus som land. Putin är på besök och de pratar om ditt och datt. Reinfeldt vill visa "lite" att han bryr sig om Rysslands medborgare och flikar in lite om de mänskliga rättigheter som finns.

Men hur är det i Sverige, herr Reinfeldt?

"rättigheter för att tillgodose de grundläggande behoven, till exempel rätten till en tillfredsställande levnadsstandard, till hälsovård." Regeringskansliet
Så vad är "tillfredsställande"?
"Inte bara hemlösa och missbrukare söker hjälp på härbärgen. Nu har de fått sällskap av de utförsäkrade, larmar LO i dag.
– Det är ingen drömsituation, säger Eva Nilsson, en av de nödställda.
Föreningen Ny gemenskap i Stockholm serverar frukost för fem kronor och lunch för tio. I dag skriver LO-basen Wanja Lundby Wedin på Aftonbladet Debatt att en ny grupp har börjat komma dit sedan socialförsäkringsreformen vid årsskiftet: De utförsäkrade." Alliansfritt Sverige, debattartikel, Aftonbladet
Dags för "Det sovande folket" (Reinfeldts bestseller) att vakna och börja bryr sig om de som blir sjuka eller arbetslös. En dag kan det vara du som ligger under Försäkringskassans ok. Skulle du vilja att någon hjälpte dig?

UNT.se andra som råkat illa ut
Expressen andra som råkat illa ut
DagensArena andra som råkat illa ut

Media:
SvD om Putin
SvD om kaoset
SvD igen
DI
Ekot
Eko 2
Putin till attack
Ab, Ab2, Ab3, SvD, Exp, Exp2, Ab, Ab2, Ab3, Ab4, DN, DN2, DN3, Ex, SvD, SvD2, SvD3.

Kontroll av Fas 3, dränering av Sverige

Skrota FAS 3. Ge arbetslösa utbildning som ger jobb. Regeringen har misslyckats med en obefintlig arbetsmarknadspolitik. En politik som enbart gått ut på att få överflöd på arbetsmarknaden med låga löner för att fackens "löfte" ska brytas. Precis så som borgarna vill.

För inget ont om Fredrik Reinfeldt, men något gott kommer han inte med ;-)

Att sedan Hillevi och andra säger att kontrollen ska öka för att säkerställa kvalitén på Fas 3 platserna gör mig än mer irriterad. Det kommer att betyda:
1: att arbetsförmedlingen måste anställa tjänstemän ur befintlig budget = mindre till de som behöver hjälp

2: att regeringen skjuter till pengar för att "säkerställa" kontrollerna (ej troligt) vilket betyder att dessa pengar tas från någon annan, ex: kungen.

GE UPP! Fas 3 är ett misslyckande och bevisar tesen att borgare inte kan sköta ett land som en helhet, utan borgarna gynnar arbetare och rika för att få tillräckligt med röster att fortsätta nedmonteringen av välfärden.

Länkar: Rapport, dn.se, SvD, di.se, Ekot, LO-tidningen, Dagens Arbete

Andra som skrivit: Göran Johansson, Sebastians tankar, Alliansfritt Sverige

Chatrine Ahlgren-Pålsson (KD) tror istället för att veta

Att sjukförsäkringen blev ett skämt är väl de flesta med lite IQ överens om. Men när borgarna applåderande (inte ofta de gör i riksdagen) beslutar om förändringen så visste de om konsekvenserna.


Värre är att politiker förnekar att de fått varningar från tunga instanser att det kommer att slå fel och människor kommer att hamna mellan stolar och stå utan ersättning. Även kd politiker som sägs värna om den lilla människan och har församlingar som påhejare slår sönder människors tillvaro som enligt läkare är sjuka människor är tecken på att kd sålt sin "själ" för att få lite makt.


Så Catrine Ahlgren-Pålsson, om du nu efter dessa år säger "Trodde vi inte att det skulle utmynna i att så många människor har fått komma i kläm." Rapport
Du borde skämmas att överhuvudtaget försöka plocka politiska poäng genom att vara talare på Larmtorget i Kalmar och urskulda dig.

Att tro kan du, Catrine Ahlgren-Pålsson och jag göra när det gäller just vår tro, men när tunga instanser visar varningsflagg för att utslagna människor kommer att fara illa av förändringen i sjukförsäkringen, så tar ni på er ögonbindel och röstar, och än har ni inom kd FORTFARANDE INTE GJORT NÅGONTING ÅT UTFÖRSÄKRINGARNA!!!

Snacka går, men visa något konkret i handling.

Motion om ändring i sjukförsäkringslagen som INTE kd stödde

Studio Ett om utförsäkringarnas effekter

Påskupproret SvD
Påskupproret Aftonbladet
Påskupproret SR
Påskupproret Barometern

Media: DN, Ab, Ab2, Ab3, SvD, Exp, Exp2.
Bloggat: Högberg, Claes Krantz och Kaj Raving på ämnet

Är det skillnad på slaveri?

Många upprörs över tilltaget som några studenter gjorde på Lunds Universitet, där de klädde ut sig till slavar och slavhandlare. Förstår också att många vill skriva av sig och ta ställning mot tilltaget.

Dock ska vi inte glömma vår historia, och att Sverige också idkade slavhandel. Visst var det olämligt att skoja om vår mörka historia, även om vi till mans brukar använda "slav" slentrianmässigt över det mesta. data-slav, tv-slav m.m.

Dock finns det slaveri i vårat land som INTE verkar uppröra våra politiker som sitter i regeringen idag. Ett slaveri som initierats av vår kära regering. De som måste jobba fullt ut som "vanlig arbetare" utan lön. Det man får är statligt bidrag som knappt täcker levnadskostnader.

Eller som en "praktikant" säger:
"på grund av alliansens politik och lagstiftning som jag tvingas att arbeta i tre månader för en privat aktör (Volvo PV) gratis. Anledningen till detta tros vara att man skall få ned arbetslöshetssiffrorna"
Praktikantens utsago

Vidare fortsätter denna praktikant att hänvisa till felaktiga uppgifter om att Volvo skulle betala lön till dom:
" Jag vet inte var du har hört att vi får 2950kr/månad av Volvo för jag har inte sett skymten av dessa pengar. Volvo är inte beredda att gå in med en krona till oss praktikanter och ändå producerar jag och de andra praktikanterna jag har talat med minst lika mycket som dem som är tillsvidareanställda."

Det var och är fortfarande avskyvärt med slavhandel, och att skämta om detta är naturligtvis ett FAIL. Men är det skillnad nu när staten ger "sina" slavar till arbetsgivarna att arbeta skift och utan OB-tillägg och till 0kr i lön (från företaget). Varför sabbar regeringen arbetsmarknaden genom att dumpa lönerna för att sänka allas löner. I tro om att det leder till fler jobb? Vilken arbetsgivare anställer 10st när maskinen kan producera full vid 5st anställda? Den VDn lär inte få aktieägarnas förtroende.

Eller som Alliansfritt Sverige skriver:
"FAS tre är det bästa sedan skivat bröd. Det är precis vad alla andra också känner när de tänker på FAS 3. Nej, det är inte sant. Folk tycker att FAS 3 är: modernt slaveri, ett utnyttjande av arbetslösa, ett sätt för företag att utan insyn profitera och till och med ministern ser problem."

SydÖstran om Volvos utnyttjande
Aftonbladet om det nya slaveriet
De tystas röst
EXPO om Lund Universitets tilltag
Petter också arg


Organiserat tiggeri eller inte?

Hur kan vi stävja organiserat tiggeri. Är organiserat tiggeri lika med organiserad brottslighet? Om utförsäkrade och arbetslösa som inte får bra hjälp av samhället, tillsammans går ihop och tigger för att få ihop mer pengar. Är det då under benämning organiserad brottslighet? Troligen inte.

Sala kommun har nu som första kommun förbjudit tiggeri. Detta för att polisen ska kunna agera. Finns inget förbjud så kan inte polisen göra så mycket egentligen. Nu har polisen möjlighet att kontrollera och avvisa om det föreligger brott.

Men det är risk att det blir diffust och godtyckligt.

Förstår problemet med att några "oseriösa arbetsgivare" tvingar barn och andra utsatta att stå i ett gathörn spela tre ackord och försöka få ihop pengar. Dessa ska inte klumpas ihop med de som på allvar försöker att musicera eller göra något annat för att de kan och är duktiga och vill tjäna en hacka på det.

Hittar inte historien nu, men det var en violinist som gick ut och spelade på gator/tunnelbana i en stad. Ingen förstod att det var en av de mest berömda violinister som spelade.

Kontenta:
Förstår varför man vill stävja oseriösa som tvingar folk att tigga. Men vill också varna för godtyckligheten som kan infinna sig hos polisen.
"att man kan avvisa folk från Sverige även om de inte har begått något brott. Tiggeri i sig är inte tillräckligt, utan det ska till exempel finnas misstanke om organiserad brottslighet."
Media: SvD, SvD2, SR, Ekot, Expressen
Nätverk: Industribloggarna, Netroots

Snälla förstå arbetsmarknaden och skitjobb!!

Vet inte hur det kan bli feltolkningar. Men visst händer det. Ungefär som Triss fast oftare. Vad jag inte förstår är okunskap om våra regler i landet, som ledande politiska partier inte verkar förstå, men beslutat om.

"Det finns ett riktigt bra sätt att se till att dessa jobb försvinner. Och det är inte lagstiftning. Det handlar om civilkurage. Alla som ställer upp och jobbar för en idiotchef gör att idiotchefen klarar sig längre. En idiotchef utan personal har inte mycket att chefa över."
Centerblogg

Eftersom bloggaren skriver rätt ok i texten ska jag försöka att inte blanda in en massa negativa ord.

Hur tänker man att en som varit arbetslös efter att ha blivit uppsagd från ett företag och går på A-kassa kan säga nej till ett jobb som erbjuds?
Arbetsförmedlingen har rätt svårt att förstå att det finns olämpliga företag. Och du riskerar att bli avstängd om den oseriösa företagaren så mycket som nyser något negativt om dig till AFM.

"Kaj Nilsson meddelade fackets synpunkter till sin praktikplats. Det gjorde affärschefen upprörd. Han pratade med Kajs handläggare på arbetsförmedlingen. Handläggaren gick på chefens linje. Arbetsförmedlingen stängde av Kaj Nilsson från aktivitetsgarantin och drog in hans ersättning."
DA

Och är man ungdom och har väldigt dålig ekonomi så kanske man tvingas ta "skitjobb" för att just kunna försörja sig


Här om de som hade jobb, men tvingades till a-kassan för att söka jobb
Här om vikten av kollektivavtal

Media: DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, SvD3, Exp, Exp2, Exp3, Exp4, Newsmill, Newsmill2, Newsmill3, Ab, Ab2, Ab3,Affärsvärlden, Alliansfritt Sverige med en lista på skitjobb, SVT.

Bloggat: PLC, Sebastian Stenholm, Peter Johansson, Martin Moberg, Peter Högberg, Charles Berkow, AlexandraEinerstam, Sandro Wennberg, Leine Johansson, Erik Laakso som också visat städartakter också

Nätverk: Industribloggarna, Netroots

Manpower vill registrera medlemskap i fack

Spinner vidare på vad Industribloggaren Göran Johansson snappat upp om Manpower och att den personliga integriteten luckras upp allt mer, där det blir mer eller mindre ett frivilligt tvång.
En fråga dock, varför ser vi inte detta granskas av etablerad media?
Detta får Iphones insamling av data att blekna i jämförelse ;-)
----------------------------------------------------------------------------------
LO-tidningen skriver idag i några artiklar om Manpower som vill (som de säger) ”… använda ny teknik och att spela in en video och visa för våra kunder.” Företaget vill ha möjlighet att sprida uppgifter om jobbsökande, där bland annat medlemskap i facket finns med, till sina kunder och en lång rad andra, bland annat rättsväsendet och Manpowers globala organisation. Hans Makander, Manpowers informationschef, säger:

"Det här är absolut inget tvång. Det är dock ett alldeles nytt sätt som går ut på att göra det lättare för folk att få jobb."

De arbetssökande förväntas att acceptera detta nya arbetssätt. Om videoinspelningarna står att läsa att den arbetssökande överlåter alla rättigheter när det gäller videoinspelningarna på Manpower som ska ha rätt att ändra i inspelningarna och att överlåta rätten vidare. Agneta Runmarker på Datainspektionen, säger, efter att hon läst företagets dokument om personuppgifter:

"Oj, det var mycket långtgående."

När IF Metall fick kännedom om dessa uppgifter begärde förbundsjuristen Darko Davidovic ett möte med företaget. Ett sådant möte skedde tydligen idag (den 20/4). Enligt företaget kommer man att ta bort uppgiften om fackligt medlemskap. Darko säger till tidningen att:

"Utifrån vad Manpower har sagt till mig är jag nöjd. Än har jag dock inte sett det färdiga resultatet."

Ett nytt möte kommer att ske mellan IF Metall och företaget om ett par veckor om denna fråga.

Detta är ju ingen lätt fråga att hantera. Jag är dock rädd att många arbetssökande, desperata efter ett jobb, kan känna sig tvingande att gå med på mycket som man annars inte skulle ha gjort. I många branscher är det tydligt att det är arbetsgivarens marknad. Det är ett övertag som man inte tvekar att utnyttja. Det är därför viktigt att de fackliga organisationerna agerar när man upptäcker oegentligheter och/eller andra tveksamheter.

Länkar: LO-tidningen, LO-tidningen, LO-tidningen


Vad är ett "skitjobb"?

Klart alliansen vill värja sig mot att de försämrat för ungdomarna genom sin politik sakta men säkert ändrat balansen på arbetsmarknaden. Detta har givit oss "skitjobb" jobb som har dåliga avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Att alliansen försämrat LAS - lagen om anställningsskydd så ungdomar har visstidsanställning mellan 0-24månader (1-12månader 2006) innan de får tillsvidareanställning (fast) och därmed gör dem än mer otrygga och livegna arbetsgivaren bryr inte alliansen sig om.

Att alliansen chockhöjde avgiften till A-kassan med en straffavgift som gjorde att många unga inte ansåg sig ha råd att vara med. Är inte heller det något de skäms över.

Att däremot slå undan benen på ungdomarna sedan skicka ut dom i arbetslöshet och dumpa deras lön är något alliansen vill.

Balansen som alliansen ändrade till arbetsgivarnas fördel ger flera effekter. En är att ungdomar nu tvingas ut av arbetsförmedlingen till mer eller mindre seriösa företag, och ska jobba på provisionsbaserad lön.

Karin Wanngård (S) får nu kritik mot att hon sa "skitjobb" om dessa jobb som arbetsförmedlingen tvingar ungdomar att söka trots kritik mot denna marknad. Karin Wanngårdsa sa detta ganska tydligt, Expressen:
"Unga ska inte tvingas ta och lånas in i skitjobb, som att vara säljare och arbeta på provision"

Dokument inifrån om "säljsekten"
Ekot om telefonförsäljare som utnyttjas
DN - Peter Wolodarski om uttalandet
Expressen återupprepar
Karin Wanngård ser sig tvingad att förklara för borgarna (hur kan dom leda landet?)

Elevhandel 2.0

Visst har det skrivits mycket om att kapitalister tar mer utrymme i den skattefinansierade verksamhet som vi har i Sverige. Men våra barn i den verksamhet som vi har för att utbilda verkar helt plötsligt generera ett överflöd av pengar.

Är det okunniga tjänstemän och politiker som styrt skolor med ett resursslöseri? Eller är det en målmedveten satsning av kapitalister, där det gäller att skära ner och dra ner kostnaderna i 3-7år för att visa fina vinster sedan innan allt faller sälja dyrt till ett annat bolag som kanske vill ha en förlust affär för att kvitta lite.

Elever har blivit en handelsvara istället för framtidens världsmedborgare. Vi måste stoppa utflödet av pengar som vi skattebetalare bidragit med för våra barn och Sveriges framtid.

Aftonbladet
Kaj Raving

Populism och snabba fixar


Många människor vill ha snabba fixar. Det som inte är helt ok ska fixas snabbt. Många politiker går ut med detta för att få väljare att rösta på dom. Exempelvis gjorde alliansen det 2006, när man lurade svenska folket att det i sjukförsäkringen var ett stort fusk och de som hade denna hjälp egentligen kunde arbeta.

En snabb "fix" som alliansen applåderande infördes och vi vet resultatet. Många kunde inte jobba och fick brev från Försäkringskassan att de inte fick några pengar och därmed "utförsäkrade". Försörjningsstöd (Socialbidrag) får dom söka, och blir de godkända fick de försöka klara sig på detta.

Ett annat populistiskt inslag är Sannfinländarna. De lovar inte skattesänkningar utan tvärtom. Det är dock lite mer främlingsfientligt.
"Minska flyktingkvoten från nuvarande 750 per år."
En asylansökan ska behandlas på högst 90 dagar. Snabbavvisning på 24 timmar för ”tydligt grundlösa ansökningar om uppehållstillstånd”.

HBL gör en granskning av Sannfinländarnas valprogram
Populära politiska inslag som sverigedemokraterna hade i sitt val och fick gehör för efter borgarnas misslyckade arbetsmarknadspolitik. Snabba fixar är mode, men ack så fel det ibland kan slå.

Har Sannfinländarna rasistiska influenser? Yle

Håkan Juholt oroad av framgångarna. vad tycker Reinfeldt?


SvD
Expressen
Expresen2
Ekot
DI

Oljetanker vänder inte så lätt, men när den gör.....

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt sägs ha ett år på sig att vända "oljetankern". Det tar tid att svänga, när man väl gjort det så är den svår att stoppa.

Värre verkar vara de desillusionerade center och kd anhängare som verkar vara i en bubbla av självförnekelse. Vissa verkar förstå och som konstaterar vad vi andra visste sedan länge:
"svårare att komma ut med sitt budskap när Moderaterna växt sig starkare."
Michael Arthursson (C)

Andra har inte kommit ut än . . . ur bubblan alltså:

"Jag vill inte skylla på Moderaterna. Vi får väl bli lite kaxigare"
Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani (C)

Just det, en kaxigare Maud Olofsson är precis vad Sverige behöver . . . NOT
En bitsk Chihuahua är något som man håller med en arm på avstånd, som Fredrik Reinfeldt gjort länge nu.


SvD
SR
Aftonbladet